3 primära anledningar till att använda vattenfri hudvård med Oquist Cosmetics

Olga Ringquist, medgrundare av Oquist Cosmetics, delar med sig tre primära anledningar till att använda vattenfri hudvård. I intervjun finns förklaringen till varför oljebaserat är bättre än vattenbaserat när det gäller att gynna huden och planeten.

Vattenfri hudvård är bättre för både huden och miljön, säger Olga Ringquist, medgrundare av prisbelönta Oquist Cosmetics.

Olga gästade oss under Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2022 och berättade om de tre primära anledningarna till att använda vattenfri hudvård för att bibehålla en friskare hud och bättre planet.

Varför ska man använda vattenfri hudvård?

I hudvårdsindustrin är det vanligt med vattenbaserade produkter, bland annat för att många ingredienser i hudvård är vattenlösliga. Men det finns andra anledningar också.

Olga förklarar att vatten i vissa fall används för att göra texturen skönare vid applicering, men framförallt för att skapa volym så att produktförpackningen fylls upp. Detta är ett jättevanligt säljknep, menar Olga. När du köper en vattenbaserad produkt betalar du för omkring 20% aktiva ingredienser och 80% vatten. Det känns ju lite onödigt, eller?

Såklart finns det flera fördelar med att köpa vattenfri hudvård. Här är Olgas tre primära anledningar:

1. Håller bättre i längden

Vattenfri hudvård bevarar sin kvalitet längre än vattenbaserade produkter. Detta beror på att produkter som innehåller vatten är gynnsamma för bakterier om de inte förvaras rätt eller innehåller tillräckligt effektiva konserveringsmedel – något som inte behöver användas i vattenfri hudvård.

Även i mat finns det konserveringsmedel, men vi skulle aldrig ha mjölkpaketet i badrumsskåpet och fortsätta dricka den efter utgångsdatumet, påpekar Olga. Hon liknar oljebaserade produkter med honungsburken eller olivoljeflaskan i ditt köksskåp – de håller mycket bättre i längden!

vattenfri hudvård Oquist
Bild av vattenfri hudvård Oquist

2. Minskar mängden koldioxidutsläpp

Vattenbaserade produkter är tyngre att transportera och orsakar därför högre koldioxidutsläpp. Eftersom vattenfri hudvård dessutom är drygare och håller längre behöver kunden inte heller påfyllning lika ofta, vilket bidrar till färre köp och på så sätt färre transporter.

3. Gynnar hudens mikrobiom

Som sagt finns det inga konserveringsmedel i vattenfri hudvård, vilket är gynnsamt för hudens naturliga ekosystem. Eftersom konserveringsmedel används för att döda bakterier kan det även döda de bakterier som vi vill bevara i huden, det vill säga hudens mikrobiom, säger Olga.

Fungerar vattenfri hudvård för oljig hud?

Självklart fungerar vattenfri hudvård för alla hudtyper! Vare sig du har torr, oljig eller balanserad hud spelar ingen roll – vattenfri hudvård fungerar som den ska för alla.

Givetvis finns det oljebaserade produkter som kan upplevas som igentäppande, förklarar Olga, men det beror på vilken typ av olja produkten innehåller. Igentäppande oljor är sådana som innehåller molekyler som är så pass stora att de inte kan tränga igenom huden.

Därför är det viktigt att ha koll på vilka oljor som inte är igentäppande när man köper vattenfri hudvård. Ett exempel på en sådan produkt är Oquist Cosmetics 6-in-1 Anti Aging Serum. Den innehåller rosehip oil (nyponolja) som rengör porerna istället för att täppa igen dem.

Fungerar vattenfri hudvård för oljig hud
Bild från Canva

Vem är Olga Ringquist?

Olga Ringquist grundade Oquist Cosmetics tillsammans med sin pappa Pavel Babneev. Båda har omfattande erfarenhet i skönhetsbranschen och kärlek för natur och hållbarhet. Deras vision är att göra hudvårdsindustrin till det bättre och samtidigt värna om vår planet.

Oquist Cosmetics beskriver sig själva som ett miljömedvetet kosmetikamärke med hälsosam och icke-förorendande design, tillverkning, förpackningsmaterial och ansvarsfull återvinning av sina produkter. Därför förpackar de sina oljor och balmer i terrakottakärl – ett material som kommer från jorden och inte innehåller några tillsatser som är skadliga för miljön.

Ett av företagets mål är att minska mängden produkter vi använder. Oquist Cosmetics tänker multifunktionellt och tillverkar alltså produkter med flera olika användningsområden. Som exempel ska deras 6-in-1 Anti Aging Serum fungera som ett serum, nattkräm, dagkräm, ögonkräm, sminkbortagning och aftershave till ansiktet – allt i samma förpackning!

I den fullständiga intervjun berättar Olga mer om vattenfri hudvård och vilka fördelar det har för vår hud, hälsa och planet.

I höst, under Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2023, kan du möta landets främsta hud- och hälsoexperter som tipsar om hudvård, hälsa och skönhet från ett helhetsperspektiv. Du kan redan föranmäla ditt intresse och får då hudvårdshäftet Inre & Yttre Hudvårdsprinciper helt gratis!

Föranmäl ditt intresse och få din gåva idag: Sveriges-Holistiska-Hudvårdsvecka-2023.

Oquist Cosmetics Vattenfri hudvård

Oquist Cosmetics

Multifunktionell, vattenfri hudvård i handgjorda terrakottakärl

Vill du läsa vidare?

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg