3 hudtyper enligt Ayurveda – Så reagerar din hudtyp och kropp på din mentalitet

Lars Olsson, produktutbildare på Lakshmi, berättar om Ayurveda och de tre doshorna vata, pitta och kapha. Efter över 30 års erfarenhet i branschen har Lars enorm kunskap om ayurvediska hudtyper och hur känslor kan skapa fysiska besvär.

Huden är en indikator på hur vi ser ut inuti, säger Lars Olsson, utbildare i Ayurveda samt produkt- och utbildningsansvarig för Lakshmi i Sverige. Inom det mångtusenåriga läkekonstsystemet i Indien finns det tre olika kroppskonstitutioner att utgå ifrån: vata, pitta och kapha, de så kallade doshorna. Huruvida dessa är i balans kan man avläsa från huden. 

Så, vilken dosha-hudtyp eller kombination har du? Skapar dina känslor fysiska blockeringar? Nedan följer ett utdrag från vår intervju med Lars från Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2022 där han bland annat förklarar konceptet Ayurveda och de tre doshorna vata, pitta och kapha.

3 hudtyper enligt Ayurveda

Ayurveda är, som Lars beskriver det, en gren inom den österländska livsfilosofin som handlar om hälsa och livsrutiner. Doshorna är hudtyper, kroppstyper och personlighetstyper som kallas för vata, pitta och kapha. De är skapade av de fem elementen rymd, vind, eld, vatten och jord. Eftersom elementen är motsatser behöver de också vara balanserade i kroppen.

En obalans i huden skapas när du får för mycket av till exempel vataegenskaper i kroppen, vilket till exempel kan ske när din vardag är väldigt aktiv och du rör på dig ovanligt mycket. Om du vet att du har ett överflöd av vata i kroppen – till exempel för att din hud är torr och flagnar – kan du därmed använda hudvård som innehåller ingredienser som dämpar vata. Men eftersom hudhälsa hänger ihop med kroppshälsa är det också viktigt att balansera genom kost och livsstil.

Holistisk Hudvård. Ayurveda.
Photo by ᴇᴍɪ on Unsplash

Har du koll på vilken ayurvedisk hudtyp du har? Här är de tre typerna:

Hudtyp 1: Vata

Vata står för rymd och luft. Du som har vatahud har tunn hud med fina porer och mörkare ton. När vatahud är obalanserad kan den bli sträv och torr. I värsta fall kan huden också klia, flaga eller spricka. Den här hudtypen har tendensen att få fina linjer tidigare än de andra.

Hudtyp 2: Pitta

Pitta står för eld och vatten. Om du har pittahud är du ljus, len och rosig i ansiktet med halvstora porer och ofta fräknar. Är din hud obalanserad blir den känslig, rödaktig och får mer fräknar. Hudtypen har även en tendens att få irritationer och utslag såsom inflammerad akne.

Hudtyp 3: Kapha

Den tredje hudtypen, kapha, står för jord och vatten. För dig som har kaphahud är huden mjuk och smidig vid beröring. Du får troligtvis rynkor sent i livet men riskerar att få akne och fet hud med vidgade porer, speciellt på kinderna, näsan och pannan.

Energi- och marmapunkter inom Ayurveda

Lars beskriver kroppen som ett hologram. Han menar att den fysiska kroppen och huden är omsluten av flera olika yttre kroppar, bland annat mentalkroppen och känslokroppen. Dessa är tecken som vi bär på och som kommunicerar med kroppen genom olika energipunkter.

De yttre kropparna kan vara sköna att bära på om vi har ett gott sinnelag men också tunga och besvärliga om vi har blivit utsatta för trauman, misslyckanden eller andra besvikelser. När de yttre kropparna utsätts för svårigheter kan såren överföras till den fysiska kroppen och skapa synliga problem som till exempel akne eller ömma, stela punkter i din hud.

Kroppens energipunkter beskrivs inom yogafilosofin som chakrapunkter. Inom Ayurveda pratar man också om marmapunkter. Marmapunkter är ett nätverk av åtminstone 107 energipunkter som fungerar som huvudcentraler där chakrapunkterna ingår. I de här punkterna kan det uppstå vibrationer som sedan övergår till blockeringar i den fysiska kroppen.

Men andra ord, när du känner dig öm eller stel kan triggerpunkten ha skapats av något känslomässigt som har hänt dig i livet. Ofta hjälper det att massera de ömma punkterna för att de ska lösas upp. En terapeut kan hjälpa dig att hitta dina blockeringar – det vill säga dina ömma punkter på kroppen.

Holistisk Hudvård. Ayurveda.
Photo by Content Pixie on Unsplash

Om Lars Olsson

Lars Olsson är sedan 1993 hälsorådgivare och arbetar passionerat och med stort engagemang för att sprida information om den österländska livsfilosofin Ayurveda och dess påverkan på hälsan. Med en certifierad utbildning och med över 30 års erfarenhet av det ayurvediska hälsosystemet är Lars idag professionell föreläsare och utbildare inom ämnet.

Som utbildad kemiingenjör är Lars också väl insatt i hur kemikalier i olika former påverkar vår hud, hälsa och omgivning. Idag är Lars utbildare samt produkt- och utbildningsansvarig på italienska Lakshmi i Sverige och föreläser om deras holistiska behandlingar för terapeuter i Sverige. Utöver det driver han även en ekologisk bär- och fruktodling på ön Orust, norr om Göteborg.

Lyssna på hela intervjun med Lars Olsson här: Skapa hudvårdsritualer genom urgammal visdom och praktiska verktyg.

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2023 äger rum i höst och kommer ännu i år gästas av ett flertal experter inom hud, hälsa och skönhet med helhetssyn. Om du föranmäler ditt intresse idag får du även hudvårdshäftet Inre & Yttre Hudvårdsprinciper som en bonus!

Föranmäl ditt intresse och få din gåva idag: Sveriges-Holistiska-Hudvårdsvecka-2023.

Vill du läsa mer om hudvård?

Få Inre & Yttre Hudvårdsprinciper GRATIS

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide

Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter så skickas checklistan till din inkorg!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg