3 långsiktiga strategier för att omvandla negativ stress med Adam Kawalec

Hur blir vi av med negativ stress hållbart och långsiktigt? Vad är skillnaden mellan negativ och positiv stress? Adam Kawalec tipsar om 3 fysiska och psykiska strategier som förbättrar din livsstil och hjälper dig att hantera, minska eller bli av med negativ stress i din vardag.

Många i dagens samhälle lider av negativ stress som de inte lyckas bli av med. Det finns en uppsjö med tips och tricks om att hantera stress. Idag ska vi prata om hur vi kan förekomma stress för ett långsiktigt välmående.

I en av våra intervjuer för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021 förklarar Adam Kawalec, internationell coach och medgrundare av PT-Distans, hur du kan hantera stress från grunden genom tre grundläggande strategier.

Vad är skillnaden mellan negativ och positiv stress?

Negativ stress bryter ner och känns tungt. Som Adam beskriver det är negativ stress en skrämmande känsla som bryter ner och försvagar våra prestationer. Negativ stress kan påminna om att tappa kontroll över en situation och på så sätt känna sig paralyserad. I det läget släpper man allt och ger upp. Den här typen av stress upplever du om stressen har gått över gränsen för vad som är hälsosamt.

Positiv stress känns uppbyggande, motiverande och leder till handling. Positiv stress är alltså stress på en hälsosam nivå. Adam hävdar att den här typen av stress ger dig en lärande utmaning. Du känner dig peppad, uppspelt eller exalterad, vilket i sin tur leder till handling, motivation och troligtvis bättre prestation. Alltså, om du kan hålla stressen på en hälsosam nivå kan du med hjälp av den känslan bli en bättre version av dig själv.

Det luriga är att skillnaden mellan negativ och positiv stress inte går att definiera rakt av. Två personer kan uppleva en och samma situation på två helt olika sätt; en person är livrädd och en annan är jättetaggad. Rent kroppsligt ser det däremot ut som att personerna upplever precis samma känsla, med tanke på att de båda svettas och har hög puls.

Holistisk Hudvård 3 långsiktiga strategier för att omvandla negativ stress med Adam Kawalec
Foto av Rachel Claire från Pexels

3 Strategier för att omvandla negativ stress

Enligt Adam finns det tre strategier för att hantera negativ stress som återkommer i en stor del av litteraturen, studierna och forskningen som finns kring stresshantering. Dessa strategier är:

Strategi 1: Eliminera eller reglera

Den första strategin för att omvandla negativ stress handlar om att eliminera eller reglera stressorer. Adam beskriver stressorer som källorna till din stress, det vill säga de stressiga situationer du utsätts för eller upplever. Om exempelvis ditt jobb stressar dig negativt och du säger upp dig har du eliminerat en stressor.

Om du bestämmer dig för att jobba 75% istället för 100% har du däremot reglerat en stressor. På så vis kan du antingen bli av med eller minska den stress som en specifik stressor skapar.

Strategi 2: Optimera organismens kapacitet

Den andra strategin som hjälper att förekomma negativ stress fokuserar på organismens – det vill säga människans – kapacitet för att hantera stress. I detta ingår kost, rörelse, sömn och tankemönster. Adam menar att hälsosam kost, varierad kroppsrörelse och tillräcklig sömn ökar vår kapacitet för att hantera stress.

När dessa faktorer är i obalans tappar vi tålamodet, vilket gör stressen mer påtaglig. Till exempel om man inte sover ordentligt så återställs inte nivåerna av viljestyrka och när viljestyrka är låg, saknar vi tålamod och då börjar stress kännas väldigt, väldigt påtagligt, säger Adam.

Strategi 3: Förändra tolkningen

Den tredje strategin handlar om att förändra tolkningen av en stressig situation. Eftersom skillnaden mellan negativ och positiv stress inte går att definiera är det ofta bara tolkningen av situationen som gör att stressen uppfattas som negativ. Därför gäller det att försöka omvandla till exempel rädsla till spänning eller nervositet till entusiasm.

Tänk så här: när du förändrar hur du ser på världen, förändras din värld. Det är vår tolkning av situationer som avgör, säger Adam.

Vem är Adam Kawalec?

Adam Kawalec är en internationell livs- och business coach som var med och grundade hälsoföretaget PT-Distans. Med över 3000 coachingtimmar och över 17 års erfarenhet inom personlig utveckling, jobbar Adam för att eliminera lidanade och höja friheten för hans klienter.

Adam var på höjden av sin karriär – ledningsgruppsmedlem och toppchef på IKEA – när han bestämde sig för att lämna allt och följa sin passion att jobba med människor inom personlig och hållbar utveckling. Idag fokuserar han på självledarskap, kommunikation och framförallt det mänskliga sinnet och beteendet. Han förespråkar ett djupgående och långsiktig förändringsarbete i motsats till kortsiktiga strategier.

Lyssna på hela intervjun med Adam Kawalec här: Stress, press och prestation: En djupare syn på hållbar stresshantering

Nyfiken på fler hälsotips?

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg