5 smarta tips som gör din ekologiska hudvårdsrutin ännu mer miljövänlig

Gunilla Brunell från svenska Wise Organic delar med sig av 5 smarta tips på hur din ekologiska hudvårdsrutin kan bli mer miljövänlig och hållbar: Genom att använda hållbara råvaror, miljövänliga förpackningar och smart dosering, kan ekologisk hudvård minska miljöpåverkan.

Hur kan din ekologiska hudvårdsrutin bli ännu mer miljövänlig och hållbar? Upptäck fördelarna av ekologisk hudvård och hur du ska tänka för att skapa en hållbar och miljövänlig hudvårdsrutin.

Grundaren av det svenska ekologiska hudvårdsmärket WISE Organic, Gunilla Brunell, delar med sig av några tips som du kanske inte har tänkt på innan. Genom att använda hållbara råvaror, miljövänliga förpackningar och smart dosering, kan ekologisk hudvård minska sin miljöpåverkan. Fortsätt läs och upptäck hur din hudvårdsrutin kan bli ännu mer miljövänlig!

1. Den hållbara råvaran

Hållbarhet är en väldigt komplex historia, säger Gunilla och berättar att det finns 17 globala hållbarhetsmål som man bör förhålla sig till. Gunilla berättar att miljövänlig hudvård huvudsakligen handlar om att själva råvaran som används i produkten ska vara framtagen på ett hållbart sätt. Det innebär att råvaran ska vara odlad, producerad och utvunnen i den mån att man kan kontrollera den som en mindre producent. Gunillas hudvårdsmärke WISE ser till exempel till att ha certifikat på råvarorna som köps in och sedan används i produkterna. Däremot är inte slutprodukten certifierad. Helt enkelt för att det skulle kosta för mycket.

2. En miljövänlig förpackning

Fortsättningsvis så poängterar Gunilla också att det inte bara är innehållet i produkterna som ska vara hållbara, utan förhoppningsvis också förpackningarna som används. Det är så otroligt mycket förpackningar i den här branschen, konstaterar Gunilla. Förpackningarna ska vara både hållbara och smarta.

Gunilla föreslår att förpackningarna ska vara gjorda av plast, men att plasten ska vara lätt att återvinna. Många konsumenter återvinner inte alls och om förpackningarna slängs i soporna, så är det viktigt att det inte blir giftiga ångor. WISE använder till exempel miljövänlig plast som blir till vattenånga. Men det blir också en viss mängd koldioxid av allt man bränner. Det är ofrånkomligt, säger Gunilla.

En annan aspekt som hon anser som viktig är att förpackningarna ska vara utformade så att doseringen fungerar och att det inte kommer ut onödigt mycket produkt. Med ekologisk eller växtbaserad hudvård behövs oftast inte lika mycket produkt som i vanliga fall, vilket är ännu en sak som gör dessa hudvårdsprodukter hållbara.

3. Hållbar dosering

En bra förpackning gör det enkelt att dosera och att få ut innehållet så inget går till spillo. Gunilla visar upp och förklarar att en airless pump gör precis det. En annan fördel är att den förhindrar bakterier och syre att komma i kontakt med innehållet vilket innebär att mycket mindre (eko certifierad) konservering behöver användas.

På tal om dosering och användning av de hållbara hudvårdsprodukterna så konstaterar Gunilla också att med ekologisk eller växtbaserad hudvård behövs oftast inte lika mycket produkt som i vanliga fall. Det betyder också att dessa hudvårdsprodukter är hållbara och därmed miljövänliga eftersom de räcker längre och att kunden inte behöver konsumera lika mycket.

Gunilla bekräftar att när hudvården bygger på oljor och medicinalväxter går det åt otroligt lite vid varje användning. Ju längre konsumenten kan använda produkt från en och samma förpackning desto mer hållbart blir hudvården och användandet.

4. Din hudvårdsrutin

Gunilla menar också att för att vara så hållbar som möjligt i din hudvårdsrutin så ska du använda så få olika produkter som möjligt. Att istället ha en välbalanserad produktserie med få olika produkter som ger en stabil och pålitlig grund är absolut tillräckligt. För att göra just din hudvårdsrutin miljövänlig, men också bra för huden så kan det vara bra att använda produkter som är helt och hållet växtbaserade.

5. Växtbaserade produkter

Att använda botaniska ingredienser innebär att alla råvaror i produkten kommer från växtriket. Det kommer från bland annat växter, örter, kåda, gräs, nötter och frön. Om du använder en hudvård med växtbaserade ingredienser så som oljor med fettsyror, eteriska oljor eller medicinalväxter istället för syntetiska nanopartiklar eller mineralolja till exempel, så gynnar du hela tiden de goda bakterierna som finns i din kropp och hud.

Sammanfattningsvis, så kan du genom att använda botaniska produkter undvika obalans i huden och därmed kan du också undvika akne och andra irritationer i huden, samtidigt som du har en miljövänlig och hållbar hudvårdsrutin.

Om Gunilla

Gunilla Brunell grundade hudvårdsföretaget WISE Organic – svensk ekologisk hudvård, som ett svar på dagens hudvårdsindustri som i stor utsträckning baseras på syntetiska ingredienser. Det professionella hudvårdsmärket lanserades redan 1998 och är helt baserat på botaniska och växtbaserade ingredienser. Gunilla själv har 30 års erfarenhet av branschen och tillhör pionjärerna på den svenska hudvårdsmarknaden. Hon är utbildad aroma- och hudterapeut med stor passion för natur och miljö och tar vara på växtriket. Gunilla’s idé är att omsätta kraften från växtriket till en naturlig och hållbar hudvårdsserie.

Vill du lära dig mer om miljövänlig hudvård? Kolla in Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka!

Self-Care Planner

Naturlig HudvårdEgenvårdplanerare

Superfin och lättanvänd Self-Care Planner som är indelad i tre delar:

  • Del 1: Återupptäck dig själv och dina passioner.
  • Del 2: Självvårdschecklista som hjälper dig att sätta rätt fokus, hålla koll på dina goda vanor och utvärdera din vecka.
  • Del 3: Personlig 30-dagarsutmaning för dig att fylla i och följa dina mål.

Använd Egenvårdsplaneraren kontinuerligt varje dag & vecka så kommer du att kunna se helheten och få en överblick över vad som ger dig glädje och harmoni.

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg