Zonterapi för ansiktet – så vittnar ditt ansikte om inre obalanser

Ditt ansikte har olika zoner som enligt det zonterapeutiska synsättet är kopplat till olika inre organ. Genom rätt stimulans av dessa zoner kan rotorsaken till inre obalanser åtgärdas. Zonterapeuten Lisa Tallroth berättar om grunderna inom zonterapi och om hur ditt ansikte kan vittna olika inre obalanser.

När Lisa en morgon satt och bläddrade i tidningen hittade hon en annons för en utbildning i zonterapi. Då gick ett ljus upp för henne, och hon kände direkt att hon hade hittat hem. Efter år av gedigen erfarenhet hjälper hon idag många människor att hitta rotorsaken till sina problem med hjälp av ansiktszonterapi.

Vad är zonterapi?

Många förknippar zonterapi med färgglada kartor över vilka delar av foten som representerar vilket inre organ. Kunskapen är flera tusen år gammal, och grundtanken med zonterapi är att massage och stimulans av ett specifikt område på till exempel foten skickar impulser via nervsystemet och via olika flöden i kroppen till de inre organen. Både fötter, händer och Lisas specialområde ansiktet, har zoner med koppling till kroppens organ.

Zonterapi utgår från att allt handlar om energier, och balans mellan olika energier i kroppen. Där kommer yin och yang in också – är det för lite av den ena behöver man balansera upp den med den andra för att på så vis uppnå energibalans.

Lisa menar att många tillstånd i de inre organen orsakas av stagnation av olika slag, som i sin tur kan orsaka inflammationer, smärta och energiförlust. Zonterapi är ett sätt att hjälpa kroppen att komma igång och få tillbaka sin energi, och att på så sätt bli av med stagnation och inflammation. Man sätter igång kroppens självläkande system, helt enkelt. Till skillnad från traditionell skolmedicin, som ofta bara behandlar symptom, så behandlar man med zonterapi både symptomen och rotorsaken till symptomen. Behandlingen är holistisk på så sätt att man försöker hjälpa kroppen att hjälpa sig själv.

Zonterapeutiska tecken på obalans

Om det råder obalans i något inre organ, så kommer det enligt det zonterapeutiska synsättet att visa sig på specifika zoner på kroppen. Lisa menar att det händer något med strukturen i cellerna i dessa zoner, och att zonterapeuteten letar efter tecken som “grusighet” eller “bubblighet” i hudens struktur. Det kan också handla om färgskiftningar eller födelsemärken. Om dessa tecken blir mer framträdande när en zon masseras kan det vara ett uttryck för att en obalans råder i kroppen.

Enligt Lisa är färgen ofta det tydligaste och enklaste tecknet att notera vid zonterapibehandling. Färgskiftningar och obalanser syns dessutom tydligare på äldre människor, eftersom vi med åldern får tunnare hud. Det gäller kanske framför allt kvinnor efter övergångsåldern.

Women's upper face with dark hair flowing in the wind
Photo by Joseph Greve on Unsplash

Titta på ansiktets färgskiftningar

Olika färger, som till exempel rött, lila eller grått, kan signalera olika obalanser. Exempelvis är näsan hjärtzonen, och om en person har problem med hjärtat, som hjärtinfarkt, kan det visa sig som en röd eller lila näsa. Är näsan istället förhållandevis blek kan det tyda på dålig cirkulation i kroppen.

Röda kinder kan tyda på magproblem, och mörkare färger under ögonen kan i vissa fall signalera problem med njurarna. “Argrynkorna” mellan ögonen är kopplade till levern, och levern är parorgan med gallan. Lisa påpekar hur detta kan relateras till hur olika organ brukar få representera olika känslor – det till exempel kan vara därifrån uttryck som “hetlevrad” och “gallskrika” kommer.

Att gå på zonterapi

Om du tycker att zonterapi för ansiktet verkar spännande, är det dags att prova! Lisa framhåller hur dåliga vi svenskar generellt är på att gå på ansiktsmassage jämfört med andra länder. Många besöker sin frisör eller sin nagelteknolog med jämna mellanrum, men få prioriterar sitt inre välmående. Hon rekommenderar att man börjar med en serie behandlingar, kanske tre till fem, för att sedan gå på underhållande behandlingar lite mer sällan.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om vilka delar av ansiktet som är kopplade till vilka inre organ, och hur du med stimulans av ansiktet kan påverka din hälsa? Vi pratade en hel timme med Lisa och zonterapi och ansiktszonterapi på Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka från 2022 här.

Kort om Lisa

Lisa Tallroth som är terapeut och kursledare på Face&Foot Zonterapi i Stockholm. Lisa är Zonterapeut med ansiktet som specialitet och har lång erfarenhet som terapeut. Från att vara omgiven av örtmediciner i 70-talets San Francisco till utbildning som zonterapeut på Axelsons på 80-talet, vidareutbildningar i London i Naturlig Facelift Massage och Orientalisk ansiktsdiagnostik, kurser i Energimassage, Reiki healing, Quantum healing och Trance medium healing.

Sedan 2011 har Lisa undervisat i Ansiktszonterapi, Reflexologisk Chakrabalansering och Naturlig Facelift Massage på Axelsons Gymnastiska Institut samt driver egen verksamhet i Stockholm, där hon erbjuder behandlingar och workshops.

I de tjänster som Lisa erbjuder ingår bland annat ansikts- och fotzonterapi, naturlig facelift massage, och Soul Body Fusion.

Kontaktlänkar

Self-Care Planner

Naturlig HudvårdEgenvårdplanerare

Superfin och lättanvänd Self-Care Planner som är indelad i tre delar:

  • Del 1: Återupptäck dig själv och dina passioner.
  • Del 2: Självvårdschecklista som hjälper dig att sätta rätt fokus, hålla koll på dina goda vanor och utvärdera din vecka.
  • Del 3: Personlig 30-dagarsutmaning för dig att fylla i och följa dina mål.

Använd Egenvårdsplaneraren kontinuerligt varje dag & vecka så kommer du att kunna se helheten och få en överblick över vad som ger dig glädje och harmoni.

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg