Maria Åkerbergs bästa tips för naturlig hudvård

Huden är kroppens sätt att kommunicera med oss, och kan nästan betraktas som ett facit för hur vi sköter om oss själva. Hudterapeuten Maria Åkerberg delar med sig av sina bästa hudvårdstips efter 30 år i branschen.

Med naturliga hudvårdsprodukter och en massa kärlek till dig själv kan du snart få en hud att trivas i. Och det behöver inte alls vara krångligt! För Maria Åkerberg handlar det om att ta ett steg tillbaka och ta reda på vad din hud egentligen behöver.  

Fettsyror tar hand om din hud - inifrån och ut

Hudvård är egentligen väldigt enkelt, om man frågar Maria. Det handlar om att titta på vad huden behöver för att må bra, och hur den naturligt skyddar sig själv.

“Varför är läpparna nariga, till exempel? Och varför har det blivit så? Jo, det beror på att fuktnivån är för låg i läpparna, vilket i sin tur beror på att vi saknar det skydd som behövs för att fukten ska hållas kvar. Det skyddet består av fettsyror.”

Maria trycker på vikten av att tillföra fettsyror både på in- och utsidan av kroppen, och då främst de essentiella fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv. Av den anledningen innehåller Maria Åkerbergs naturliga hudvårdsprodukter dessa essentiella fettsyror.

Huden berättar om hur insidan mår

Huden är kroppens sätt att kommunicera med oss, och kan nästan betraktas som ett facit för hur vi sköter om oss själva. Samtidigt föds alla med olika förutsättningar – en del föds med lite större utmaningar än andra, och då är det kanske ännu viktigare att tänka på hur man tar hand om sig själv.

“Många tänker bara att de vill bli av med ett hudproblem, men ofta behöver man tänka ett steg längre. Var kommer problemet ifrån? Hudproblem har många gånger inre orsaker, så det gäller att tänka holistiskt.”

Basic eller avancerad hudvårdsrutin

Maria Åkerberg ska vara ett hudvårdsmärke för alla. Den som vill och behöver kan lägga upp en avancerad hudvårdsrutin med många steg, men Maria menar att alla de stegen inte alls är nödvändiga för alla hela tiden. Man kan lägga ribban där man vill, helt enkelt. 

“Vi är ett varumärke som funkar både för dem som vill köra väldigt basic, men också för dem som är riktiga hudvårdsnördar.”

För att förstå sin egen hud behöver de flesta till en början ta hjälp av en hudterapeut. Men Maria uppmanar också alla att lära känna sig själva och sin hud.

“Det är du som sitter på alla svar egentligen. Genom guidning av en hudterapeut, kommer du tillslut att själv känna vad du behöver.”

Hudvård. Armar med vita blommor på.

Behandla dig själv och din hud med kärlek

Skönhetsbranschen kan ibland kan uppfattas som ganska negativ, som att den vill kommunicera att det är något fel på oss som vi måste korrigera. Där vill Maria att vi ska tänka om.

“Jag tycker att alla ska starta sin morgon med att titta på sig själv i spegeln och säga till sig själv: ‘Jag är fin!’”

Att ta hand om sig själv handlar inte om att vara egoistisk – tvärtom. Tar man hand om sig själv, så har man större möjlighet att ta hand om andra. Alla bör ta hand om sin hud på bästa sätt utifrån sina egna förutsättningar. För Maria handlar naturlig hudvård om om alltifrån hur man rengör hud och hår, till hur man smörjer in sin hud.

“Mitt tips är att man smörjer in sig som man tänker att man hade smort in någon annan – att man behandlar sig själv med glädje, kärlek och respekt.”

Naturliga produkter är effektiva produkter

Många tror att Maria Åkerberg jobbar med ekologiska produkter för ekologins skull, men så är det inte. Vid framtagandet av nya produkter jämförs alltid naturliga råvaror med syntetiska motsvarigheter, och slutmålet är varje gång att ta fram det bästa för huden.

“Huden är nummer ett för mig – allt annat kommer efter! Den enda anledningen till att vi jobbar med helt naturliga och ekologiska produkter är för att de hittills har visat sig vara mest effektiva i hudvården.”

Maria Åkerberg har inga konserveringsmedel i sina hudvårdsprodukter. Rätt kombination av ekologiska råvaror är inte bara det bästa för huden, den kan också fungera konserverande och ge en bra hållbarhet till produkterna. Att miljöpåverkan blir betydligt mindre blir en välkommen bonus. Många av råvarorna är nedbrytbara. Andra är inte det men är fortfarande naturliga, som exempelvis salt och lera.

“Man kan säga att vi lånar de här ämnena av naturen och skapar ett kretslopp. Huden får ta del av fördelarna från salterna och lerorna, och sedan tar naturen tillbaka dem.”

Vill du veta mer?

Tycker du att Maria har ett intressant förhållningssätt till hälsa, miljö och hudvård? Här kan du ta del av hela intervjun med Maria Åkerberg.

Intervjun med Maria Åkerberg är en del av Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka (SHH) 2021. Vill du lära dig mer om holistisk hudvård och hälsa från fler än 20 experter? Kolla in SHH 2021 och 2022, eller föranmäl dig till SHH 2023 och få en gåva här!

Kort om Maria Åkerberg

Marias vision är att alla ska ha råd med riktigt bra hudvård. Hon har bland annat utsetts till Årets Företagare år 2017 och Founder of The Year 2021. Många av produkterna har utsetts till Årets Produkt i Organic Beauty Awards, framröstade av det svenska folket.

Från sin egen fabrik i Frillesås erbjuder varumärket Maria Åkerberg djupverkande hudvård, hårvård och makeup för en vackrare värld, gjorda på helt naturliga mineraler och ingredienser från växtriket.

Här hittar du Maria Åkerberg

  • Facebook: Maria Åkerberg
  • Instagram: @mariaakerbergofficial
  • Mejl: info@mariaakerberg.com

Få Inre & Yttre Hudvårdsprinciper GRATIS

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide

Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter så skickas checklistan till din inkorg!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg