3 Tips – Rätt kost för vacker hud med Johanna Bjurström

Johanna Bjurström tipsar om rätt kost för en frisk hud

Det finns en oneklig koppling mellan vår kost och vår hud. Vad bör man äta eller inte äta för att få en slät och frisk hud? Vad har våra njurar att göra med huden? Hudexperten Johanna Bjurström tog oss på en djupdykning och delade med sig av sin heltäckande kunskap om huden, och hur den är kopplad till hela kroppen.

Här följer ett kort utdrag från intervjun för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021 där Johanna Bjurström förklarar hur en frisk hud börjar på insidan.
Johanna Bjurström Holistisk Hudvård

Johanna Bjurström
VD för Holistic Health Academy AB

Hudexpert och hälsohero som har visionen att kunna sprida sin metod, att skapa frihet genom kunskap. Att hjälpa människor att bli sina egna hälsohero och att göra skönhet och hälsa tillgängligt för alla.

En resa som började över 20 år sedan

Före detta Fröken Sverige, Johanna Bjurström berättar att hon redan som 12-åring började sin jakt på den perfekta hudkrämen då hon under tonåren led av diverse eksem, akne och utslag. Som 25 åring upptäckte hon varför ingen kräm fungerade. Det var hennes mage och tarm som inte fungerade, så pass att hon till och med lades in på sjukhus.

Detta ledde henne till att utbilda som hudterapeut över 20 år sedan där hon snart upptäckte att inte ens den dyraste krämen löser alla hudproblem. Johanna började se kopplingen mellan tarmhälsa och hudhälsa.

Idag är hon en av Sveriges främsta experter inom holistisk hälsa och har utbildat 400 elever på sin Holistic Health Academy till att förstå kroppens och hudens koppling. Johanna har skrivit boken “Happy Skin: ung hud hela livet”.

Vad ska man äta för huden?

”Vi är individer och alla har olika känsligheter och organ med olika nedsättningar. Men en kost som är väldigt bra är en som består mycket av grönt. Andelen grönt på tallriken kan spela väldigt stor roll, men också bra fetter. Vi glömmer ofta att dricka vatten. Vatten ger energi och vår kropp behöver fylla på för våra celler.

Men gör det inte så svårt i livet. Fyll 50% av tallriken med grönt och dra ner på det andra. Gå inte in i stress mode genom att vara jättestrikt. Det ska vara hållbart och nyttigt.”

Tips 1

Fyll 50% av tallriken med grönt.
Johanna Bjurström Holistisk Hudvård

Vilken mat ska man undvika?

”All processad mat som finns överallt där ute. Äter man det dag ut och dag in så syns det i prover, på huden och i hur man känner sig. Undvik allt det vita som skapar inflammation, d.v.s. socker, renat salt, vete och mjölkpulver som finns gömd i väldigt mycket. Möljkpulver och hårt stekt mat är det som bidrar till mest inflammationer i kroppen och det bör man kanske undvika.

Man har också sett till exempel att mjölk kan trigga igång en akne. Har man akne till exempel så skulle jag absolut välja att testa att ta bort mjölken för att se. Det kanske inte är bara en sak som är lösningen men absolut skulle jag titta på det till exempel så att allt detta vita eller salt till exempel.”

Tips 2

Undvik processad mat som skapar inflammation; oftast allt det vita som socker, mjöl, salt, mjölkprodukter.

Vad har våra njurar att göra med huden?

”Ständig stress kan också orsaka akne då den får våra njurar att jobba extra hårt vilket leder till att vi kan få obalanser i våra könshormoner då njurarna nu vill producera stresshormoner i stället. Men de ska också producera könshormoner. Däför kan vi få en obalans med progesteron, östrogen och testosteron som också kan påverka huden.

Det finns många aspekter som kan göra att vi får akne och därför behöver man kanske gå till någon som förstår helheten så att man kan jobba med grundorsaken.”

Tips 3

Stressa mindre för att inte störa hormonbalanser som i sin tur påverkar huden.

Ditt nästa steg

Följer du Johannas tips? Använd just detta ögonblick för att checka in med dig själv och reflektera över hur mycket du stödjer din hudhälsa med dina nuvarande kostvanor. Finns det något du kan förbättra? Då är det ditt nästa steg!

Johanna gav oss många (många!) fler tips och djupgående insikter på hur man kan ge sin kropp den näring den behöver för att bygga en frisk och vacker hud.

Lyssna in på hela intervjun med Johanna Bjurström “Vacker hud inifrån och ut – den onekliga kopplingen mellan vår kost och frisk hud” och 20+ fler expertsamtal om holistisk hudvård här.

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka

100kr rabatt med koden SHH21B

Köp Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021 och få direkt tillgång till alla 31 expertsamtal, intervjuer och föreläsningar för all tid!

Få Inre & Yttre Hudvårdsprinciper GRATIS

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide

Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter så skickas checklistan till din inkorg!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg