Lymfsystemet – så stöttar du den bortglömda, men ack så viktiga, lymfan

Lymfsystemet glöms ofta bort - trots att det är helt avgörande för att hålla inflammationer, sjukdomar och hudproblem borta genom att rensa ut virus, bakterier och andra slaggprodukter från kroppen. Kroppsterapauten Mari Mohlén beskriver varför lymfsystemet är så viktigt, och vad du kan göra i din dagliga rutin för att stötta lymfan.

Lymfsystemet är otroligt viktigt för hälsan på flera olika sätt, men glöms ofta bort. Kroppsterapeuten Mari Mohlén beskriver hur du kan visa kärlek till ditt lymfsystem och stötta dess funktion i din dagliga rutin.

Lymfsystemet är kroppens avloppssystem

Mari Mohlén tycker att lymfsystemet är ett lite bortglömt system, som ofta får stå i skuggan av blodcirkulationen. Hon beskriver lymfan som ett nätverk av kärl som finns i hela kroppen. 

“Man kan säga att det är kroppens avloppssystem. Man kan verkligen bli kär i kroppen när man börjar titta på vad lymfsystemet gör – det tar hand om alltifrån bakterier och virus till cancerceller. Allt slagg som vi inte vill ha i kroppen.” 

Det är med andra ord viktigt att ha bra fart på lymfan. Systemet har inget hjärta som pumpar, utan det är främst vår rörelse och vår andning som håller det igång. Därför är det bland annat viktigt att andas på rätt sätt: från magen och genom näsan.

Ett dåligt flöde i lymfsystemet kan orsaka orenheter i huden. Enligt Mari kan även torr och svullen hud vara ett tecken på att lymfan inte fungerar som den ska.

“En del tänker felaktigt att man inte ska dricka om man känner sig svullen. Men lymfsystemet behöver verkligen vätska! Därför pushar jag alltid mina klienter till att dricka mycket.”

Hur man väljer att klä sig är också något som påverkar lymfsystemet. Mari lyfter att det kan vara bra att undvika sådant som stramar och trycker, och det gäller inte minst våra underkläder.

“En för tajt BH stoppar flödet till den viktiga lymfnoden i armhålan. Därför ser man ofta mycket svullnad därikring. Och för tajta trosor kan stoppa flödet till ljumsken. Välj gärna sköna, mjuka underkläder som stödjer lymfflödet.”

Snäll massage hjälper lymfsystemet

Mari går igenom var kroppens tre huvudsakliga stationer finns i lymfsystemet, de så kallade noderna:

  • Nyckelbensgropen
  • Armhålan
  • Ljumsken

“När man stryker kroppen lymfatiskt så börjar man med att stryka mot nod ett, sedan mot nod två och sist mot nod tre. Man jobbar sig neråt i kroppen.”

Det handlar om ganska snälla påtryckningar. Man ska nästan bara “flytta hud” som Mari kallar det. Om man jobbar för hårt så drar man igång blodcirkulationen. Eftersom blodcirkulationen tömmer ut vätska i vävnaden, kan det hända att lymfsystemet inte riktigt hänger med. Det ska alltså vara lugna och mjuka rörelser för att få rätt effekt.

Läs också De fantastiska fördelarna med Gua Sha massage

Nyckelben - en av lymfsystemets viktiga noder finns vid nyckelbenet
Photo by Loume Visser on Unsplash

Visa omtanke för lymfsystemet i din hudvårdsrutin

Enligt Marie kan det vara en bra idé att lägga till det som hon kallar “det lymfatiska tänket” i sin hudvårdsrutin. Genom att försiktigt stryka längs med ansiktet, halsen och nacken ned mot nyckelbensgropen, kan man dränera ansiktet från svullnad och vätska.

De behandlingar som Mari utför på sin salong ger olika effekter på huden. Behandlingarna kan till exempel stödja kroppens egen förmåga att bilda kollagen, och de som har ärrvävnad kan se tydliga förbättringar när flödet kommer igång. Även akne och andra inflammationer läker ut bättre. Mari påpekar att arbetet med lymfsystemet verkligen påverkar hela kroppen.

“Det kan till exempel vara någon som har extremt torra hälar, och som äntligen får bukt med sitt problem bara för att lymfflödet blir bättre.”

I grund och botten tycker Mari att det viktigaste man kan ta med sig är vikten av att vara kärleksfull mot sig själv, att pausa och att lyssna på sin egen kropp.

“Det finns en djungel med råd där ute som man ska tampas med. Men det är ju faktiskt du som har svart bälte i att vara du! Var nyfiket kärleksfull mot dig själv – det handlar om att ta reda på vad som funkar för just dig.”

Här kan du se hela intervjun med Mari Mohlén. 

Läs också Vad betyder dina hudproblem? Lär dig tyda kroppens signaler!

Kort om Mari Mohlén

Mari är en entreprenör med en genuin nyfikenhet på människan och förhållandet mellan kroppen och sinnet. Hon älskar att skapa medvetenhet och självkärlek hos sina klienter – att lyfta fram det positiva i varje situation och stötta dem till ett skönare liv. Hon gör det genom sina kunskaper som kroppsterapeut och stresscoach på sin salong MariCare hälsa & utveckling i Stockholm.

Mari Mohlén lymfa

Mari Mohlén lymfa

Kroppsterapeut, stresscoach, driver salong MariCare hälsa & utveckling i Stockholm

Några av Maris tjänster

Lymfmassage: Skönt stimulerande massage som hjälper lymfsystemet att öka transporten av överskottsvätska och slaggprodukter från vävnaden. Immunförsvarshöjande och renande behandling. 

Koppning: Renande cirkulationshöjande behandling som ökar rörlighet och smärtlindrar. 

Deep Oscillation: Elektromagnetisk massage av vävnaden som renar och ökar kroppens egna läkningsförmåga.

Kolla in alla behandlingar, event och utbildningar som Mari erbjuder här.

Tips! På onsdagar finns hon på Hälsokällan i Nynäshamn där hon erbjuder en rad spännande kroppsbehandlingar.

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg