Så påverkar din livsstil din hudhälsa – tips för en strålande hy!

Dina gener står endast för en fjärdedel av din hudhälsa - resten är upp till dig. Genom att göra små förändringar i din livsstil kan du förbättra din hudkvalitet och minska problem som akne, torrhet och inflammation. Så varför inte ta kontroll över din hudhälsa idag?

Livsstilens påverkan på huden

Visste du att din livsstil har en avgörande inverkan på din hudhälsa? Enligt Angelika Tjernström, VD för hudvårdsskolan “Tre60naturkosmetik”, så säger man idag att 75 procent av våra hudproblem och vår huds ohälsa beror på vår livsstil och endast 25 procent beror på våra gener.

Det är alltså en väldigt stor del av hudhälsa som vi kan påverka på egen hand. Några livsstilsfaktorer som kan påverka hudens hälsa kan bland annat vara stress, sömn och träning.

På Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2022 föreläser Angelika om hur din livsstil påverkar din hudhälsa. Här nedan kan du läsa ett uttdrag.

Hur stress påverkar huden:

Först och främst, så kan faktiskt din stressnivå påverka din hudhälsa. När du är stressad får huden mindre fukt. Angelika berättar också att du kan få en försämrad barriärfunktion i huden. Det innebär att huden reparerar sig långsammare när vi är stressade. Då kan också sårläkningen försämras, och hudtillstånd som rosacea och eksem kan bryta ut. 

Stress kan också leda till både finnar och akne. Du kanske känner igen dig i att när du har varit superstressad så dyker det högst olägligt upp en finne? Då kan stressen ha varit en orsak. En stor bov till alla dessa hudproblem är kortisol.

Kortisol, även kallat stresshormon, utsöndras när vi är stressade. Detta hormon har, enligt Angelika, väldigt negativa effekter och synliga biverkningar på vår hud. Det kan leda till att vi får ett nedsatt immunförsvar, tunnare hy, ytliga blodkärl, rodnad och bristningar. När stresshormon utsöndras kan det som sagt även leda till att vi får finnar, en också ibland ökad hårväxt.

Angelika avslutar positivt med att tillägga att om vi är lyckliga så får det istället vår hud att stråla! När vi är lyckliga får vi en fylligare vävnad och därmed vackrare hud. Är det något som vi ska sträva efter i vår livsstil så är det lycka. Och försök att motstå stress i vardagen för vackrare hud!

Din livsstil påverkar din hud
Photo by Canva

Så här bra gör god sömn för din hud:

Angelika konstaterar att sömnen också påverkar vår hud otroligt mycket. Här pratar vi istället om sömnhormonet, melatonin. Detta hormon är en typ av antioxidant som har väldigt stor påverkan på vår hud. Melatonin hjälper till att bygga upp och reparera huden när vi sover.

När vi sover så reparerar inte bara huden sig, utan den ger också ökad fukt och smidighet i huden. Även immunförsvaret stimuleras, vilket är viktigt av många anledningar, men det motverkar också förtida åldrande. Angelika’s tips är att prioritera en livsstil där du sover mellan 7 och 9 timmar per natt.

Motionen för friskare hud:

Angelika betonar också hur viktigt det är att ha en livsstil som består av träning och motion. Angelika berättar att de som tränar minst 3 timmar per vecka har ett friskare hudlager. Man kan då få ett tjockare och tätare lager över huden. 

Dessutom, när vi tränar regelbundet lär sig kroppen att behärska den kortisolutsöndring som strömmar till oss när vi blir stressade. Under tiden som vi tränar så utsöndras kortisol, men låt inte de tidigare nämnda biverkningar skrämma dig! Efter att vi har tränat klart så sjunker kortisolutsöndringen. Det gör att vi enklare kan reglera kortisolutsöndringen och kroppen vet hur den ska reagera när vi faktiskt hamnar i en stressad situation. 

När kroppen vet hur den ska hantera det, så ökar utsöndringen inte lika mycket. Dessutom kan träning också stimulera våra antioxidanter, vilket är fantastiskt bra för vår hud!

Lär dig mer om hur din livsstil påverkar din hud

Vill du lära dig mer om hur din livsstil påverkar din hudhälsa? På Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka (SHH) är det just det helhetstänkande synsättet på huden, kroppen och miljön som du får lära dig mer om. Föranmäl ditt intresse för 2023 här och få hudvårdshäftet Inre & Yttre Hudvårdsprinciper gratis eller kolla in repriserna från tidigare utgåvor här: SHH 2021 och här: SHH 2022.

Kort om Angelika Tjernström

Hälsocoachen Angelika Tjernström är ägare och VD för hudvårdsskolan “Tre60naturkosmetik” där naturlig och ekologisk hudvård är en självklarhet.

Tre60naturkosmetik står för 360 grader, en hel cirkel, där naturen och människan hör ihop utan början och utan slut. Terapeuterna som utbildas på skolan lär dig att din livsstil hör ihop med din insida och ditt mentala välmående.

Angelika Tjernström tre60naturkosmetik Holistisk Hudvård

Angelika Tjernström

Ägare och VD för hudvårdsskolan Tre60naturkosmetik

Få Inre & Yttre Hudvårdsprinciper GRATIS

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide

Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter så skickas checklistan till din inkorg!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg