Naturligt smink – Så undviker du greenwashing och giftämnen i kosmetika

Linda Öhrström, makeupartist inom Eco Beauty, tipsar om de bästa ekologiska varumärkena för att bli av med giftämnen i din sminkrutin. Här finns råden som hjälper dig att undvika greenwashing och de mest skadliga ingredienserna.

Makeupartisten Linda Öhrström älskar att använda ekologiskt, naturligt smink på sig själv och sina klienter. I vår intervju med henne återberättar hon sin resa in i den gröna världen. Med hennes tips och vägledning kan du undvika greenwashing och övergå till ett grönt sortiment.

Varför är naturligt smink viktigt?

Eco Beauty är ett paraplybegrepp för de ekologiska varumärken som tar hänsyn till hållbarhet inom skönhetsindustrin. Fokusen ligger på miljö- och hälsotänk när det kommer till sådant som design, produktion, marknadsföring och återvinning av kosmetiska produkter. Linda är en av våra främsta experter inom området som vill uppmana flera till att rensa sminkväskan.

Lindas wake-up call skedde när hon upptäckte att hon hade tungmetaller i kroppen, ett ämne som ofta förekommer i icke-ekologiskt smink. Ända sedan hon bytte ut sitt sortiment har hon använt ekologiskt, naturligt smink på sig själv och sina klienter för att gynna hud, hälsa och miljö.

Ingredienser som Linda uppmanar dig till att undvika är framförallt:

  • Silikoner
  • Kemiska solskydd
  • Syntetiska parfymer

Silikon är ett exempel på en ingrediens som täpper till porer och på så vis hindrar din hud från att ta emot den mängd syre den behöver. Även miljömässigt är dessa ämnen skadliga eftersom de släpps ut i våra vattensystem och inte är biologiskt nedbrytbara.

Hur undviker man greenwashing?

Greenwashing är när verksamheter framstår som väldigt miljövänliga i sin marknadsföring fast de egentligen, bakom stängda dörrar, inte ägnar alls mycket tid på att ta hand om miljön. På samma sätt utsmyckas mängder av flaskor, tuber och plastförpackningar med gröna symboler för att intyga att de är naturliga fastän de innehåller syntetiska ingredienser.

Trots att utbudet och intresset av ekologiskt och naturligt smink har ökat mycket under de senaste 20 åren är det nästan enklare att bli greenwashad idag, påstår Linda. Hon menar att skönhetsföretagen blir bättre och bättre på att lura sina kunder. Därför behöver du som konsument ta ansvar för att luska ut vilka företag som är pålitliga och tar sina certifieringar på allvar.

Alltså, gör din research. Vänd på produkten och läs noga igenom innehållsförteckningen. Ta reda på hur ingredienserna påverkar din hud, hälsa eller miljön beroende på hur du vill prioritera. Den allra enklaste lösningen är ju egentligen att ta tips från andra som använder ekologiskt, som Linda till exempel. Det finns en hel community som kan hjälpa dig att komma igång!

Holistisk Hudvård. Naturligt smink.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Var finns det naturliga alternativ till smink?

När Linda bytte ut produkterna i sin sminkväska började hon med att köpa ekologiskt bland annat från RMS Beauty. RMS Beauty är Rose-Marie Swifts egenstartade varumärke som bara säljer organiska, naturliga och livsmedelsklassade kosmetika. Även Estelle & Thild är ett ekologiskt certifierat varumärke som Linda älskar och rekommenderar varmt. 

Linda tipsar också om Naturligt Snygg och Happy Green. Dessa två återförsäljare lägger mycket fokus på naturlig och ekologisk skönhetsortiment. Enligt Linda finns det ett stort utbud av naturlig makeup i varuhuset Åhlens City, som även har en onlinebutik; där erbjuds bland annat produkter från både RMS Beauty och Estelle & Thild.

“Allt handlar ju om vilka val man vill göra och vad man står för själv,” säger Linda. Hon menar att vi som konsumenter röstar med våra pengar på de kosmetikaföretag vi vill stödja. Det är alltså upp till dig själv att avgöra hur mycket ansvar du vill ta för din hud, hälsa och miljön.

Vem är Linda Öhrström?

Linda Öhrström är en internationell makeupartist som förespråkar naturligt smink och ekologiska hudvårdsprodukter. Några av höjdpunkterna i hennes karriär är hennes stylingmedverkan på första Robyn-turnén och Kronprinsessan Victorias bröllop. ELLE Sverige har tre gånger utsett henne till årets makeupartist för hennes förmåga att vara färgstark, tänka nytt och inspirera.

I den fullständiga intervjun med Linda från Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021 berättar hon om hennes personliga övergång till Eco Beauty. Gå in och lyssna!

Även den här hösten kommer vi under Holistiska Hudvårdsveckan intervjua andra hud-, hälso- och skönhetsexperter som kommer dela med sig av sina erfarenheter för dig som är nyfiken på skönhet med helhetstanke eller behöver nya tips. Passa på och föranmäl ditt intresse till Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2023! Som en bonus bjuder vi på hudvårdshäftet Inre & Yttre Hudvårdsprinciper.

Föranmäl ditt intresse och få din gåva idag: Sveriges-Holistiska-Hudvårdsvecka-2023.

Linda Öhrström naturligt smink mineral makeup

Linda Öhrström

Makeupartist, Beauty Director Volt Magazine, Organic Beauty Consultant, Organic Beauty Awards jurymedlem

Behöver du fler tips och vägledning?

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg