Inflammaging – så påverkas hudens åldrande av låggradig inflammation

Ditt sätt att leva kan öka påfrestningen från fria radikaler, som i sin tur bidrar till inflammaging - låggradig inflammation som leder till ett för tidigt åldrande. Men ge inte upp! Enligt hudvårdsterapeuten Sara Nomberg finns det mycket du kan göra i ditt vardagliga liv för att bromsa effekterna av inflammaging.

Inflammaging är en sammanslagning av de engelska begreppen inflammation och aging, och beskriver hur inflammation leder till för tidigt åldrande.

Hudvårdsterapeuten Sara Nomberg gästade oss på Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2022 och förklarade hur du ska tänka för att hålla huden frisk genom hela livet.

Fria radikaler påskyndar inflammaging

Åtgärder som man gör för att bromsa inflammaging handlar inte om att gå tillbaka i tiden eller att stoppa åldrandet – det handlar snarare om att förhindra att åldringsprocessen går snabbare än det egentligen ska. Sara understryker att förhoppningen är att vi ska hålla oss friska så länge som möjligt, både i vår hud och i resten av kroppen.

Många associerar inflammation med akuta symptom som rodnad och svullnad, men den process som är inblandad i inflammaging är den så kallade låggradiga inflammationen. Sara räknar upp tre viktiga faktorer som triggar inflammaging:

  • Solning
  • Rökning
  • Stress

Alla dessa inflammationsdrivande faktorer har en gemensam nämnare: fria radikaler. Sara beskriver fria radikaler som väldigt aktiva aggressiva molekyler, som reagerar hejvilt med allt i kroppen. De bildas naturligt i hela vår kropp, men yttre faktorer kan innebära att fler fria radikaler bildas än vad kroppen hinner hantera.

Antioxidanter oskadliggör fria radikaler

Hur ska man då tänka för att minska påverkan från fria radikaler, och minska sin inflammaging? Svaret stavas antioxidanter. Sara förklarar hur antioxidanterna reagerar med de fria radikalerna och binder på så vis upp dem.

“Tillsammans bildar fria radikaler och antioxidanter en fantastisk enhet. Antioxidanterna oskadliggör den här ‘tjuven’ som flänger omkring i kroppen.”

Om vi har fler fria radikaler än antioxidanter i kroppen uppstår ett tillstånd som kallas för oxidativ stress. Den oxidativa stressen bidrar till att bryta ner celler och det är på så vis de fria radikalerna medverkar i att huden åldras i förtid.

Antioxidanter utgörs bland annat av vitaminer, som exempelvis C- och E-vitamin. Sara tycker inte att man ska isolera enskilda ämnen i form av vitaminer och andra antioxidanter, utan att det är bättre att en råvara får verka i sin helhet. Hon undviker helst att använda raffinerade och på andra sätt bearbetade råvaror, för att på så vis dra nytta av den inre kraft som finns i naturen.

“Naturen är otroligt komplex och har en sammansatt perfektion, tycker jag.”

Photo by Adrian Swancar on Unsplash

Främja hudens naturliga skydd mot inflammaging - två viktiga åtgärder

Du behöver skydda hudens fettsyramantel och stärka din huds mikroflora. Hur du gör för att bevara en sund och balanserad hudmiljö, tipsar Sara om här nedan.

1. Skydda fettsyramanteln - undvik löddrande ämnen

Det sebum som produceras i huden ingår i hudens fettsyramantel. Den utgörs av en tunn hinna på huden, som hjälper kroppen att både göra sig av med slaggämnen och att skydda kroppen från inkräktande ämnen som vi inte vill ha i vårt omlopp. För att skydda hudens fettsyramantel bör du undvika rengöringsprodukter med löddrande ämnen.

Löddrande ämnen finns i de flesta rengöringsprodukter vi köper idag, och deras uppgift är att lösa upp fett. Det innebär att även hudens skyddande sebum löses upp och sköljs ner i avloppet. För att inte rubba hudbarriären och dess fettsyramantel kan det därför vara bra att undvika löddrande ämnen, och att istället välja en oljebaserad rengöringsmetod.

2. Stärk mikrofloran - undvik konserveringsmedel

Hudens goda bakterier och svampar bidrar till vårt immunförsvar och hjälper till att angripa utomstående patogener och bryta ner främmande ämnen, samtidigt som de ger oss vissa näringsämnen i utbyte. Vi vill alltså ha en frisk balans i vår mikroflora för att undvika stress och påfrestning som kan trigga igång inflammaging.

Konserveringsmedel behövs för att en produkt med vatten ska vara säker för konsumenten att använda, genom att förhindra att mikroorganismer som till exempel mögel eller jästsvampar växer till sig i krämburken. Problemet är bara att även hudens goda mikroorganismer stryker med när produkter med konserveringsmedel appliceras på huden Det kan därför vara en bra idé att undvika konserveringsmedel i den mån det går, för att skona sin värdefulla mikroflora.

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Kort om Sara Nomberg

Sara är Ekologisk hudvårdsterapeut, näringsfysiolog och grundare av det ekologiska hudvårdsföretaget Organics by Sara som hon har drivit sedan år 2010. Hon har stor kunskap inom ekologisk hudvård, miljökemi och dermatologi. För Sara står Organics by Sara för hudhälsa genom kärlek till oss själva och vår jord – revolutionerande i sin enkelhet!

Sara Nomberg

Ekologisk hudvårdsterapeut, näringsfysiolog & grundare av Organics by Sara

Du kanske gillar:

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg