Ansiktsyoga – 4 effektiva övningar som lyfter utan kirurgi eller botox

Hannah Sjöström, yogainstruktör och grundare av Naturligt Snygg och You Bloom Ansiktsyoga, går igenom hur ansiktsyoga tränar ansiktets muskulatur precis som vanlig styrketräning. 4 enkla övningar ger dig ett ansiktslyft på lång sikt utan botox eller kirurgiska ingrepp.

Vad är ansiktsyoga? Hur gör man? Här följer ett kort utdrag från intervjun med Hannah Sjöström för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021 där hon förklarar fenomenet ansiktsyoga och delar med sig av de allra bästa övningarna för ett naturligt ansiktslyft.

Vad är ansiktsyoga?

Ansiktsyoga är en träningsform som lyfter din hud och enkelt kan göras samtidigt som du tittar på TV, läser en bok eller åker buss. På ungefär samma sätt som man styrketränar musklerna som vi har på kroppen kan vi också träna ansiktsmuskulaturen. Dock är det sällan det dyker upp övningar för ansiktsmusklerna i ett gympass! 

Glöm inte att precis som i allt annat tar det tid innan du ser förändring. Din hud kommer inte att bli tajt, spänstig och upplyft på några dagar för att du börjar med ansiktsyoga. Du behöver också röra på dig, sova och äta bra för att du ska kunna se resultat som håller i längden.

Syftet med ansiktsyoga är också att skapa ett mer “öppet” ansikte som ser mer tillgängligt och vänligt ut istället för ihopdragen och spänd.

Hur fungerar ansiktsyoga?

Hannah förklarar att vi har över 40 ansiktsmuskler. Många av dem använder vi när vi skrattar eller gör grimaser och andra märker vi inte av lika mycket. De flesta ansiktsuttryck vi gör är invanda mönster, så som när vi rynkar på pannan. Ansiktsyoga går helt enkelt ut på att börja träna de muskler som vi inte använder och att avspänna de muskler som är överjobbade.

Det som gör ansiktsmusklerna unika är att de inte fäster i benet som resten av musklerna på kroppen gör; de fäster istället i huden. Precis därför fungerar ansiktsyoga som ett ansiktslyft, eftersom huden formas efter dina muskelrörelser. Du kan se på det som ansiktsgympa, menar Hannah.

Holistisk Hudvård. Ansiktsyoga.
Photo by Fleur Kaan on Unsplash

4 enkla övningar inom ansiktsyoga

När du gör din ansiktsyoga är det viktigt att komma ihåg att koppla på andningen, förklarar Hannah. Samtidigt som du gör en övning ska du spänna av axlarna och andas lugnt och kontrollerat. I intervjun visar Hannah många enkla övningar från olika områden inom ansiktsyoga som hon själv använder sig av och rekommenderar. Här är några av dem:

Övning 1: Handen på pannan

Musklerna i pannan är ofta överanvända. När vi ser förvånade ut eller applicerar mascara, drar vi upp pannan och rynkar. Den här övningen tränar dig i att uttrycka förvåning eller andra känslor utan att rynka pannan. 

Börja med att lägga handen över hela din panna och låtsas se förvånad ut utan att använda pannmusklerna. Handen hjälper dig att känna efter om du överanvänder pannmuskulaturen när det egentligen inte behövs. När du slappnar av musklerna i pannan och spärrar upp ögonen kopplar du på muskeln som ligger runt ögat istället. Det går alltså att träna upp den oftast försvagade ögonmuskulaturen och skapa uttryck som skonar de överanvända pannmusklerna. Detta kan i sin tur minska pannrynkor i längden.

Övning 2: Kikaren

Den här övningen tränar också upp ögonmuskulaturen.

Lägg dina pekfingrar mot pannan precis ovanför ögonbrynen som om du håller i en kikare. Tummarna vilar på var sin sida av näsan. Med pekfingrarna trycker du bestämt ner ögonbrynen samtidigt som du spärrar upp dina ögon och på så sätt höjer ögonbrynsmuskeln. Känner du den motsatta dragningen som uppstår? Håll den i tio sekunder innan du släpper.

Övning 3: Regndropparna

Regndropparna är en ansiktsyogaövning som inte är en muskelövning utan snarare en övning i avspänning som är lika viktig att göra när man har tränat ansiktsyoga.

En av Hannahs favoritövningar, regndropparna, går ut på att nudda ansiktet och halsen med fingertopparna som om de vore regndroppar som stänker mot huden. Denna rörelse hjälper dig slappna av och bli av med spänningar i ansiktet, käken och nacken. Glöm inte att andas och känna efter. 

Övning 4: Resting bliss face

Den här övningen kallar Hannah för “resting bliss face” eftersom den hjälper dig träna bort ditt “resting bitch face”. Resting bitch face kallas ansiktsuttrycket vi omedvetet bär på när vi är ute och går, sitter på bussen eller åker bil. Man kan se lite arg ut. Lite spänd.

Testa att låtsas att dina mungipor dras åt med hjälp av en ganska lös, osynlig linje som går från mungiporna till öronsnibbarna. Inte ett leende utan mer som en neutral bliss respektive salighet. Denna övning gör att du ser mer tillgänglig ut, påstår Hannah. Och vi håller med!

Vem är Hannah Sjöström?

Hannah Sjöström är journalist, författare och yogalärare och känd profil inom den gröna skönhetsvärlden. Hennes blogg Naturligt Snygg har utvecklats till webbshop och onlinedestination för grön skönhet och livsstil. Hannahs blogg finns kvar där tillsammans med andra inspirerande bloggar, ett omfattande sortiment med noga utvalda naturliga skönhetsprodukter. 

Hannah är utbildad lärare i ansiktsyoga via Danielle Collins som är en känd expert inom ansiktsyoga. I nuläget håller hon regelbundna onlineklasser i ansiktsyoga och vanlig yoga genom sitt yogaföretag You Bloom

Hon är också författare till två böcker om hudhälsa och naturlig skönhet, nämligen “Naturligt Snygg – så gör du en grön skönshetsdetox” och “Hello Glow – vägen till strålande hud”.

Vill du se alla övningar i ansiktsyoga Hannah gick igenom på Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021? Du kan köpa din biljett till rabatterat pris här och dessutom få tillgång till 20+ fler föreläsningar om naturlig, holistisk hudvård. Lyssna och se hela vår intervju här: Föryngra huden med ansiktsyoga.

Hannah Sjöström

Ansiktsyoga, Naturligt Snygg

Sugen på fler hudvårdstips?

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg