Orsakar skönhetsideal psykisk ohälsa och hudproblem?

I många år har vår förvrängda bild av skönhet lett till psykisk ohälsa, polarisering och hudproblem. Nu tycker Iván Valencia att det är dags för mänskligheten att återta skönheten och omdefiniera skönhetsindustrins förvrängda bild av skönhet.

I dagens samhälle är jakten på skönhet större än någonsin. Och psykisk ohälsa ökar. Det kan onekligen kännas som att det hela tiden är någon, eller något, som talar om för oss hur vi ska se ut och vad vi ska göra med våra kroppar.

I intervjun med Creator Of Beauty och Eco Beauty Consultant Iván Valencia menar han att vi inte borde ödsla allt för mycket tid på denna jakt, utan istället bör vi sätta oss ner och fundera på om vi verkligen behöver alla skönhetsråd och ideal som överöser oss. Borde vi inte bara få vara som vi är?

Psykisk hälsa och skönhetslängtan

Iván beskriver hur vi ofta fokuserar all vår energi på att hitta rätt hudvårdsprodukter istället för att reflektera över de riktiga anledningarna till våra hudvårdsproblem. Vi funderar sällan på varför rynkor uppstår, eller om vår kost kan ha något med våra hudvårdsproblemen att göra. Vi tar oss inte tid att fundera. Istället lägger vi allt fokus på att försöka uppnå de ouppnåbara skönhetsideal som samhället har skapat. Dessa ouppnåbara ideal kan utan tvekan leda till både stress och ångest. Ivan konstaterar också att vi aldrig kommer att nå upp till de ideal som vi har inpräntat i våra huvud. Just du kommer aldrig se ut som den supermodellen som du har som stilideal eller förebild, eftersom du bara kan se ut som dig själv. Hans tips är däremot att dagligen tala om för dig själv att du duger och att du är vacker som du är.

Skönhetsidealens påverkan på huden

Samhällets skönhetsideal påverkar inte bara vår psykiska hälsa, utan också vår hud. Vi är så upptagna med att försöka uppnå skönhetsnormer att vi blir stressade och otåliga. Du kanske provar den ena krämen efter den andra, men ingen av dem ger det resultatet som du letar efter. Eller så jagar du hela tiden nya skönhetsmål och ideal att nå. Vi blir så upptagna med det konstanta letandet att vi glömmer att titta efter vad våra kroppar faktiskt behöver.

Iván förklarar att en stor del av industrin är medvetna om att kunder ofta letar efter just kortsiktiga lösningar eller en “quick-fix” och därför baseras produkterna på det, trots att de ofta istället förstör huden. Om ett företag lyckas med att ta bort kundens hudproblem så betyder det också att de tappar en kund. När kunden inte längre behöver sina produkter kommer de sluta att konsumera.

“Hela tiden är det någon som talar om för oss hur vi ska se ut”

Sammanfattningsvis så menar Iván att industrin och dess produkter ofta kan leda till ökade hudproblem, och hudproblem i sig leder till psykisk ohälsa eftersom kunderna inte känner sig nöjda med sina utseende. För att avsluta på ett positivt plan så försäkrar Iván om att det finns hudvård med lösningar som inte bygger på att man ska rasera hudens egna mikrobiologi och mekanismer som gör att vi kan må bra. Det handlar bara om att ha rätt kunskap om vilka hudvårdsprodukter som fungerar.

Och det är precis vad Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka syftar att göra – öka kunskapen hos konsumenten så hen kan göra informerade, medvetna val och känna sig trygg istället för hetsad och förvirrad. Vill du lära dig mer om vad som är helhetstänkande hudvård? Köp din Livstidsbiljett till rabatterat pris här!

Gratis föreläsning med Iván Valencia

Self-Care Planner

Naturlig HudvårdEgenvårdplanerare

Superfin och lättanvänd Self-Care Planner som är indelad i tre delar:

  • Del 1: Återupptäck dig själv och dina passioner.
  • Del 2: Självvårdschecklista som hjälper dig att sätta rätt fokus, hålla koll på dina goda vanor och utvärdera din vecka.
  • Del 3: Personlig 30-dagarsutmaning för dig att fylla i och följa dina mål.

Använd Egenvårdsplaneraren kontinuerligt varje dag & vecka så kommer du att kunna se helheten och få en överblick över vad som ger dig glädje och harmoni.

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg