Vad är hudens endocannabinoidsystem?

Christopher Genberg, en rebell inom hudvårdsbranschen, bygger ett nytt företag som fokuserar på hudens endocannabinoidsystem för att utmana hudvårds- och läkemedelsindustrin att tänka om. Lär dig om kroppens fantastiska endocannabinoida system och hur det påverkar vår hud.

Om du aldrig har hört talas om endocannabinoidsystemet tidigare så är du inte ensam. Christopher Genberg konstaterar att efter sina 11 år i hudvårdsbranschen så hade han heller aldrig hört talats om det. Enligt Christopher så är detta systemet faktiskt det absolut viktigaste i kroppen eftersom det påverkar i princip allt. 

Utmanar hudvårdsbranschen

Christopher kan ses som något av en rebell inom hudvårdsbranschen. Med över ett decennium i  branschen har han hunnit bygga upp två hudvårdsföretag (Esse Skincare och Sapienic) och utbildat hudterapeuter om hudens mikrobiom i 12 olika länder. De senaste året har han byggt upp ett tredje hudvårdsföretag som helt inriktar sig på hudens otroligt intressanta endocannabinoida system. Floranie Skincare. Med denna inriktning utmanar Christopher hela hudvårdsbranschen att tänka på ett helt nytt sätt.

Photo by Nsey Benajah on Unsplash

Introduktion till endocannabinoidsystemet

Endocannabinoidsystemet är något som pratas om för sällan, och alldeles för få människor vet om att det existerar, säger han.  Det är just detta som driver Christopher idag, han vill lära ut och sprida kunskap om hudens endocannabinoidsystem.

Kort och gott förklarar Christopher systemet som “ett komplext nätverk av receptorer, signal, levande molekyler och metaboliska enzymer som reglerar metabola vägar.” Låter det komplicerat? Du kan vara lugn, vi ska ge den enkla förklaringen också!

Endocannabinoidsystemet är ett kroppseget system som hela tiden får kroppen att hamna i homeostas.

När vår kropp är i homeostas, det vill säga i balans, så har den jämvikt. Kroppen strävar hela tiden efter att bibehålla en balans mellan den inre och den yttre miljön. Om du kanske känner smärta från en skada, så är din kropp inte i balans, den är inte i homeostas. Om din hud överproducerar sebum, är den heller inte i homeostas. Enligt Christopher så är att vara i homeostas nyckeln till en frisk kropp och en frisk hud.

Hur är endocannabinoidsystemet uppbyggt?

Vårt endocannabinoidsystemet som också kan förkortas med ECS, består av tre olika komponenter; receptorer, endocannabinoider och enzymer. Receptorerna finns i varje cell och i varje del av vår kropp. Enzymerna är ansvariga för att bryta ner endocannabinoiderna när dem inte längre behövs i kroppen. Christopher försöker illustrera systemets uppbyggnad och de tre komponenternas funktioner såhär:

  • Endocannabinoider = nycklar 
  • Receptorerna* CB1 och CB2 = hänglås 
  • Enzymer = tar undan nycklar

*Receptorerna CB1 finns mestadels i vårt centrala nervsystem och hjärnan. CB2 receptorer finns mestadels i våra immunceller, vävnader och körtlar.

Systemets funktion är alltså att konstant låsa, eller låsa upp receptorerna som finns i varje cell och i varje del av vår kropp. När kroppen behöver låsa upp receptorer, så gör endocannabinoiderna det. När receptorerna behöver låsas, så gör enzymerna det.

Photo by marcos mayer on Unsplash

Hur påverkar endocannabinoidsystemet huden?

Christopher menar att många människor i dagens västerländska samhälle har en stor brist på endocannabinoider i kroppen. Detta leder till obalans i ECS, vilket i sin tur leder till sjukdomar, hudproblem och allt annat möjligt som vi inte vill ha. För att undvika detta så måste kroppen alltså skapa fler nycklar, eller endocannabinoider.

Immunsystemet

Kom ihåg, det viktigaste för att huden och kroppen ska må bra är att vi har balans i vårt ECS. Den största fördelen med denna balansen är att vi får ett mer funktionellt immunsystem. Ett funktionellt immunsystem är inte aktiverat när det inte behövs. En stressad hud med konstant aktivt immunförsvar kommer alltså att åldras snabbare.

Cellförnyelse

Vi vet också att endocannabinoidsystemet  reglerar processen av cellförnyelse. Denna process kan också påverka vår hud. Om vi producerar väldigt mycket nya hudceller åldras huden snabbare. Om vi har för långsam cellförnyelse får vi en förtjockad hud. Målet är alltså att ha en balanserad cellförnyelse, och det är såklart endocannabinoidsystemet som reglerar även detta.

Tecken på brist av endocannabinoider i huden

 För att sammanfatta hur endocannabinoidsystemet påverkar huden så kan man säga att om du ofta får hudåkommor som eksem, torr hud, inflammationer, akne så har du också en brist på endocannabinoider. Eller som Christopher skulle säga, du har brist på nycklar till dina hänglås som behöver låsas upp. Enligt Christopher påverkar ECS varje funktion som vi har i huden. 

Vill du lära dig vad du själv kan göra för att ditt endocannabinoidsystem ska fungera som det ska? Se hela föreläsningen Christopher genom att köpa din Livstidsbiljett till Hudvårdsveckan 2022 här!

Christopher Genberg Floranie

Christopher Genberg

Floranie Skincare

Vill du lära dig mer?

Föranmäl ditt intresse för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 7-14 mars 2024 & få en gåva!

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter och bli notifierad när det är dags för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2024 + få en gåva!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg