Din hudvårdsrutin behöver olja! Därför ger oljorna ett strålande resultat.

Traditionell hudrengöring strippar huden på dess naturliga skyddsbarriär. Genom att istället använda olja både för att rengöra huden på djupet och som skydd i din hudvårdsrutin, kan huden hållas återfuktad, frisk och full av lyster. Sara Nomberg berättar om vad huden egentligen behöver, och hur man på bästa sätt kan stödja hudens naturliga funktion.

I unga år blev Sara Nomberg bekymrad över hur vår planet mådde, och insåg att vi måste se på vår omvärld med andra ögon. På den vägen började hon att intressera sig för ekologisk hudvård och enkla hudvårdsrutiner. Hennes mål är att inspirera människor till en mer miljömedveten och kärleksfull livsstil genom att göra genomtänkta val i hudvårdsdjungeln. Mindfulness through skincare!

Det retuscherade idealet

Sara Nomberg tycker att vi behöver förändra hur vi ser på huden, och därmed också hur vi tar hand om vår hud. Dagens skönhetsideal är en hetsig jakt på den perfekta huden: inga synliga porer, inga rynkor och helt jämn hudton. En retuscherad hud, med andra ord.

“Hur vi konsumerar produkter och hur vi jobbar med huden är ju baserat på de här idealen. Vi jobbar med starka syror för att ta bort allt som anses vara fel, för att sedan kunna börja om med någon magisk kräm som ska lösa allt.” 

Vi byter ständigt hudprodukter i jakten på den ultimata produkten som ska lösa alla problem. Det blir en otrolig stress för huden – både att vi byter produkter ofta, men också att vi tenderar att använda ganska aggressiva produkter i vår hudvårdsrutin. Och sedan undrar många varför huden inte gör som man vill.

“Vad är ens en normal, frisk hud? Inte är det den där perfekta huden, som inte ens är möjlig att uppnå i verkligheten. Det är det här synsättet som jag tycker att vi måste förändra!”

Back to basics för hudens skull

Enligt Sara måste vi ta ett steg tillbaka. Vi måste fundera över hur huden är uppbyggd, och vad den egentligen behöver. Samtidigt menar Sara att vi behöver ha normala förväntningar på vår hud.

“Vi behöver arbeta med huden istället för mot den. Det är när vi jobbar med huden som den har förutsättningar för att bli frisk!” 

Sara menar att huden i grunden är helt självförsörjande och självrengörande och att det egentligen inte behöver tillföras några hudvårdsprodukter. Men varför ska man då ha en hudvårdsrutin?

Svaret är att vi tyvärr lever i en miljö som inte är optimal för vår organism. I luften finns det en massa ämnen som inte är fördelaktiga att ha på huden, som till exempel avgaser. Vi lever också väldigt stressigt, sminkar oss, och får kanske inte alltid den näringstillförsel som vi hade behövt. Men att ha en hudvårdsrutin är förstås också en estetisk fråga, understryker Sara.

“Om vi förutsätter att du gör rätt grejer, så får du sannolikt en slätare och lenare hud. Och när vi pratar om skönhetsideal och den perfekta huden, så kommer vi förstås närmare det med en hudvårdsrutin, än om vi inte gör något alls. Man MÅSTE alltså inte ha en hudvårdsrutin, men huden kommer troligtvis att se bättre ut om man har det.”

Flaska med olja - att inkludera olja i sin hudvårdsrutin
Photo by Anshu A on Unsplash

Rengör huden skonsamt med olja

Hudvårdsrutiner handlar till stor del om rengöring. Klassisk ansiktsrengöring med löddrande ämnen tar bort en stor del av hudens sebum, samtidigt som det gör hudens pH mer basiskt än vad det ska vara. Sebumet finns till för att skydda och smörja huden. Det fungerar också antibakteriellt, samtidigt som det ger näring till de bakterier som vi vill ha på huden. Genom att strippa huden från dess fuktbindande sebum, tar vi alltså bort dess skyddande basfunktion och hudproblem uppstår.

Sara förespråkar en hudvårdsrutin som bygger på olja istället för löddrande rengöringsprodukter. Metoden kallas Oil Cleansing Method (OCM), eller oljerengöringsmetoden, och innebär att smink, smuts, partiklar, avgaser och överskottsfett tas bort md olja. Huden rengörs på djupet utan att hudens balans och skyddsbarriär rubbas.

“Det bygger på principen om att fett löser fett! Det du vill tvätta bort från huden är fettlösligt, och man löser aktivt upp smutsen genom manuell massage av ansiktet. Sedan tvättar man aktivt bort oljan och smutsen med vatten och en svamp”.

Olja i hudvårdrutinen blir alltmer populärt

När Sara startade sin verksamhet år 2010 var skräcken för fett och olja påtaglig.

“Att tro att man blir fet av olja, är som att tro att man blir grön av att äta grönsaker!” 

Idag har man börjat förstå att man mår bra av att få i sig fett via kosten, för att till exempel kunna tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer. Samtidigt har fettet börjat få ta plats även i hudvården – alla stora varumärken har nu minst en ansiktsolja i sitt sortiment. 

Olja är 100 procent fett, men det finns otaliga typer av oljor som har mängder av olika funktioner och fördelar för huden.

Saras främsta fördelar med att använda olja i hudvårdsrutinen:

  • Du får en bättre fukthalt i huden genom att inte strippa den på dess skyddande barriär.
  • Huden känns mer följsam, elastisk, mjuk och len.
  • Mer lyster och färre plitor – en mer balanserad och frisk hud helt enkelt!

Tycker du att det är spännande med enkel och naturlig hudvård?

Vill du veta mer om hur du kan använda olja i din hudvårdsrutin eller lära dig mer om vilken olja som passar för just din hudtyp? Här kan du se hela intervjun med Sara Nomberg från Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021.

Kort om Sara Nomberg

Sara är Ekologisk hudvårdsterapeut, näringsfysiolog och grundare av det ekologiska hudvårdsföretaget Organics by Sara som hon har drivit sedan år 2010. Hon har stor kunskap inom ekologisk hudvård, miljökemi och dermatologi. För Sara står Organics by Sara för hudhälsa genom kärlek till oss själva och vår jord – revolutionerande i sin enkelhet!

Sara Nomberg

Ekologisk hudvårdsterapeut, näringsfysiolog & grundare av Organics by Sara

Self-Care Planner

Naturlig HudvårdEgenvårdplanerare

Superfin och lättanvänd Self-Care Planner som är indelad i tre delar:

  • Del 1: Återupptäck dig själv och dina passioner.
  • Del 2: Självvårdschecklista som hjälper dig att sätta rätt fokus, hålla koll på dina goda vanor och utvärdera din vecka.
  • Del 3: Personlig 30-dagarsutmaning för dig att fylla i och följa dina mål.

Använd Egenvårdsplaneraren kontinuerligt varje dag & vecka så kommer du att kunna se helheten och få en överblick över vad som ger dig glädje och harmoni.

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg