Skadar du hudens mikrobiom med din rengöring?

Christopher Genberg, grundare av Floranie Skincare, identifierar nyckeln till en frisk hud: hudens mikrobiom. Varför är hudrengöring destruktivt? Hur ska vi ta hand om hudens mikrobiom? Svaren finns i vår intervju med hudvårdsrebellen själv.

Enligt Christopher Genberg finns lösningen till en frisk och hälsosam hud i hudens mikrobiom, det vill säga dess naturliga bakterier och fettsyror. Här följer en inblick från intervjun för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021 där Christopher förklarar betydelsen och värdet av hudens mikrobiom.

På vilket sätt är hudrengöring destruktivt?

Huden är, enligt Christopher, inte byggd för att rengöras konstant. Enligt honom uppmanar dagens hudvårdsindustri till överanvändning av motarbetande produkter och rengöring som rensar bort hudens naturligt hudvårdande ämnen, det vill säga mikrobiomet och sebum.

Idag spenderas majoriteten av vår tid i sterila miljöer där vi inte kommer i kontakt med naturen lika ofta som vi gjorde förr. På grund av den här förändringen fångar huden inte in den mängd mikroorganismer som den behöver för att kunna fungera som den ska, menar Christopher. 

Vad är hudens mikrobiom och sebum?

När du rengör din hud från smuts eller smink, riskerar du även tvätta bort hudens mikrobiom och sebum. 

Mikrober är en kombination av encelliga organismer som samarbetar med våra hudceller för att huden ska kunna fungera felfritt. Vårt mikrobiom utvecklades när vi levde i jägar- och samlarsamhällen och därför är vår livsstilförändring grundhotet för hudens optimala hälsa.

Sebum är en kombination av vax, estrar, kolväten, triglycerider och fria fettsyror. Dessa oljor är utvecklade för att skydda huden från salter, svett och UV-ljus och för att hålla kvar fukt i huden. Christopher hävdar att hela 7% av vår energi går åt till att skapa sebum som fungerar som även näring för de goda mikroberna i huden.

“Sebum är magi. Sebum är jätteunderskattat. Sebum är nyckeln till en bra hälsa”

Holistisk Hudvård. Hudens mikrobiom.
Photo by Fayiz Musthafa on Unsplash

Vad är sapiensyra?

Christophers före detta hudvårdsföretag, sydafrikanska Sapienic Skincare, är en hyllning till sapiensyra – den mest aktiva ingrediensen i sebum. Kort sagt är sapiensyra en naturlig fettsyra vars funktion är att döda onda mikrober, med andra ord patogener, som kan orsaka inflammationer i huden.

Sapiensyra har sedan länge bara hittats i människohuden, men nyligen har forskare faktiskt upptäckt samma fettsyra i en klätterväxt i Tanzania. Detta öppnar upp till en ny, säregen gren inom hudvårdsindustrin som enligt Christopher bör hyllas och uppmärksammas mer.  

Hur kan vi bevara hudens goda bakterier?

Christopher påstår att det bästa sättet för att hantera och bevara hudens mikrobiom – det vill säga de goda bakterierna i huden – är att försöka återgå till den livsstil som vår hud anpassad för. 

Så här gör du enligt Christopher:

  1. Gå ut i skogen. Eftersom vår hud är utvecklad för att byta mikrober med naturen är det enkelt att komma i kontakt med bakterierna i skogen.

  2. Bada i sjön eller havet. Precis som skogsmiljön är sjöbad och havsbad bra metoder för att komma i kontakt med de mikrober som behövs för att stärka hudens mikrobiom.

  3. Gör en “soil mask”. Alltså, applicera torr jord i ansiktet. Detta är något som Christopher gör själv och rekommenderar eftersom jorden är full av de mikrober vår hud behöver. 
Holistisk Hudvård. Hudens mikrobiom.
Photo by Erik Dungan on Unsplash

Vem är Christopher Genberg?

Christopher Genberg har under sin karriär som hudvårdsrebell varit med och introducerat två välkända hudvårdsföretag i Sverige, nämligen Sapienic Skincare och Esse Probiotic Skincare. Han har utbildat hudterapeuter om hudens mikrobiom i tolv olika länder. I över 10 år har Christopher lagt sin tid på hudens mikrobiom i syfte att förändra och förbättra hudvårdsindustrin. 

Idag har Christopher grundat sitt eget varumärke som heter Floranie Skincare i syfte att utmana hudvårdsindustrin till att tänka nytt och förbättra självförtroendet hos så många som möjligt. Floranie Skincare fokuserar på hudens fascinerande Endocannabinoid-system.

floranie.com kan du läsa mer och prova The ONE Facial Oil som innehåller endast MCT kokosolja, Cannabidiol (CBD), Cannabigerol (CBG).

Lyssna på hela Christophers intervju här: 2 Miljoner år gammal hud och dess mikrober: Varför är hudens bakterier nyckeln till en frisk hud? 

Christopher Genberg Floranie

Christopher Genberg

Floranie Skincare

Nyfiken på fler hudvårdstips?

Föranmäl ditt intresse för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 7-14 mars 2024 & få en gåva!

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter och bli notifierad när det är dags för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2024 + få en gåva!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg