De fantastiska fördelarna med Gua Sha massage

Christine Sjögren delar med sig av sin kunskap om Gua Sha, en ansiktsmassage med hjälp av sten, och visar hur denna behandlingsmetod kan användas för att återställa kroppens lymfsystem och förbättra huden. Lär dig mer om hur Gua Sha kan hjälpa dig att uppnå en hälsosam och vacker hud!

Har du också hört talas om och läst om internetsensationen Gua Sha utan att veta vad det egentligen är bra för? Här delar hudterapeuten Christine Sjögren med sig av sina bästa tips och tricks för en lyckad Gua Sha behandling.

Kort Om Christine Sjögren

Christine Sjögren är holistisk massage-& skönhetsexpert med fokus på fascia, hud & helhetshälsa. Hon har varit aktiv sedan 2007 och driver idag salongen Chia utanför Stockholm. Christine utbildar också andra terapeuter via Chia massagekurser, håller föreläsningar, har egenvårdskurser och är grundare av det egna märket CHIA Holistic Beauty & Massage. 

Hon har även designat flera egna Gua Sha massageverktyg samt utvecklat egna behandlingar inom CHIA Method. I en intervju med oss för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2022 berättar Christine om ett av de mest populära massageverktygen – Gua Sha stenen.

Vad är Gua Sha?

Christine säger att Gua Sha är en behandlingsmetod som kommer från traditionell kinesisk medicin och i Kina har den till och med använts inom folkmedicin. Du kan enkelt göra på dig själv och dina familjemedlemmar hemma eller gå på professionell Gua Sha behandling. 

Christine berättar att “Gua” betyder “att skrapa” på kinesiska, och “Sha” betyder ”sand”. Det här grundar sig i att Gua Sha från början använts framförallt som kroppsbehandling. 

Metoderna för att använda verktyget i ansiktet är lite annorlunda. Vidare så står sand för de små prickar och märken som kan uppstå på huden, och Gua Sha behandlingens syfte är att skrapa eller få bort dessa prickar. 

gua sha sten
Photo by KARLY THOMPSON on Unsplash

När du börjar skrapa på kroppen med ditt Gua Sha-verktyg så använder du ett litet tryck vilket hjälper dig att få igång blodflödet, få bort toxiner och minska smärta och värk. Både kropp och ansikte kan behandlas.

När Gua Sha används i ansiktet ska du dock vara lite försiktigare. Här används lite mjukare metoder eftersom huden i ansiktet är känsligare och här vill vi inte få upp Sha eller Sand utan endast skrapa försiktigt och jobba med lymfan.

Däremot så berättar Christine att det kan vara bra att få lite rosiga kinder och få igång blodflödet i ansiktet under Gua Sha behandlingen också.

Hur kan Gua Sha förbättra huden?

Gua Sha kan förbättra din hud på många sätt. Christine berättar att många vanliga hudproblem beror på att vårt lymfsystem inte fungerar som det ska och att lymfsystemet är kroppens avfallssystem.

Minska svullnader

Får vi stopp i lymfsystemet så rensas inte toxiner ut ordentligt. Detta kan många gånger orsaka bland annat svullnad i ansiktet. Svullnad behöver inte alltid vara jättetydlig och därför kan många istället anta att det helt enkelt är så deras ansikte ser ut när det i själva verket beror på att man har haft lymfstagnation i flera år utan att veta om det. När man då börjar massera huden med Gua Sha kan kindbenen bli mer synliga, svullnader under ögonen kan försvinna och dubbelhakan kan minska. 

Motverka dålig lyster & torr hud

Andra tecken på att lymfsystemet inte fungerar som det ska är dålig lyster i huden och väldigt torr hud. 

Ibland kan det kännas som att man smörjer och smörjer utan att något hjälper. Då behöver man få igång flödet under huden inifrån. Om man regelbundet masserar med Gua Sha så kan den torra hyn förbättras.

Få bukt på tilltäppta porer

Ett annat vanligt problem är att man har tilltäppta porer, då kan det kännas som att man har lite sand till exempel i käklinjen. Det beror ofta också på lymfproblem. Tilltäppta porer, hormonell acne och obalans är alla tecken på lymfproblem som kan förbättras med Gua Sha sten och ansiktsmassage.

Lymfsystemet ligger alltså bakom många av de vanligaste hudvårdsbesvären. Att få lymfsystemet att fungera som det ska igen kan kännas svårt. Men ansiktsmassage och Gua Sha kan vara en enkel lösning. 

Lyfta fram konturer och ansiktsformer

Gua Sha massage och behandling ska i första hand få bort svullnader och inflammationer i ansiktet. När det har blivit behandlat kan du börja fokusera på att strama upp ansiktet och lyfta fram dina konturer och ansiktsformer, säger Christine.

Vill du få fler tips?

Vill du få fler tips och se Christine gå igenom en Gua Sha massage och lära dig allt om holistisk hudvård från landets främsta helhetstänkande hud- och livsstils experter? Kolla in Livstidsbiljetten till Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka här! (Just nu 200kr rabatt)

Christine Sjögren Holistisk terapeut CHIA Holistic Beauty Massage

Christine Sjögren

Holistisk massage-& skönhetsexpert med fokus på fascia, hud & helhetshälsa.

Få Inre & Yttre Hudvårdsprinciper GRATIS

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide

Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter så skickas checklistan till din inkorg!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg