Är tvål dåligt för huden? – Så skadar tvål hudens oljor och mikrobiom

Trevor Steyn, grundaren till Esse Probiotic Skincare, berättar om hudens yttre rustning – mikrobiomet. Här finns förklaringen till varför vi ska sluta använda tvål och återgå till en mer traditionell livsstil i naturen.

Efter upptäckten om hudens mikrobiom har hudvårdsindustrin revolutionerats. Under Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021 berättar sydafrikanske Trevor Steyn, grundaren till Esse Probiotic Skincare och Sapienic tillsammans med f.d. VD för Esse i Sverige, Eric Johansson, om mikrobernas funktion och varför du ska undvika tvål.

Hudens ekosystem – Vad är mikrobiom?

Numera vet vi att hudens ekosystem består av goda och onda bakterier, det vill säga hudens mikrober och patrogener. Trevor och Eric beskriver hudens ekosystem som extremt komplext och invecklat eftersom det består av oljor som är otroligt unika för oss som varelser.

Problemet idag är att vi inte kommer i kontakt med naturen på samma sätt som vi har gjort historiskt. I nutida samhällen där folk lever mer traditionellt och undviker syntetiska produkter existerar nämligen inte hudproblem. Istället för att samla på oss och bevara mikroberna använder vi i västvärlden tvål och tvättar bort oljorna och mikroberna som är nödvändiga för hudens ekosystem.

En filosofi som företaget Esse jobbar med inom ämnet är uttrycket “rewild your skin”, alltså “återförvilda din hud”. Syftet är att återge huden den mikrobiotiska mångfald den hade haft om vi levde en mer traditionell livsstil – i kontakt med naturen, utan tvål och andra syntetiska produkter.

Holistisk Hudvård. Tvål.
Bild av Karolina Grabowska: från Pexels

Tvålens påverkan på huden

Varken Trevor eller Eric använder idag hand- och kroppstvål. Huden är inte designad för syntetiska produkter. Trevor anser att tvål får dig att dofta gott i stunden, men eftersom tvålen tvättar bort kroppens naturliga oljor och goda bakterier kommer du att lukta illa igen efter några timmar eller dagar.

Han förklarar också att varmvatten är ofördelaktigt när vi rengör oss eftersom vår hudolja smälter vid 32°C. Den livsviktiga hudoljan sebum behövs för att skydda huden från att tappa fukt samt som näring för mikroberna. Dessutom duschar vi, tar bad och tvättar händerna i sterilt vatten som innehåller extremt få mikrober. Därför är det mycket hälsosammare för huden om du till exempel badar i en sjö och tvättar huden med vatten som innehåller naturens mikrober.

Precis som djur behöver vi människor rengöra oss, men oftast krävs det bara vatten då svett är vattenlösligt och rinner av i duschen. Svett är även otroligt viktigt för hudhälsan, förklarar Trevor. Svettet återfuktar huden och innehåller peptider som hjälper till och rensar bort hudens onda mikrober. Alltså, överanvändning av tvål tvättar bort både goda mikrober och de oljor som behövs för att sköta om hudens ekosystem.

3 snabba tips för att “återförvilda” din hud

  1. Använd få och effektiva produkter. Less is more, säger Trevor och Eric ofta. Din hudvårdsbudget borde spenderas på endast en effektiv produkt istället för tio produkter som egentligen bara försämrar din hygien och hudhälsa. Som sagt behöver du inte använda tvål och en massa andra syntetiska produkter. #NoSoap!

  2. Kom i kontakt med solen och naturen. Enligt Trevor har hudvårdsindustrin idag skrämt upp oss människor genom att varna oss för solen. Självklart är det viktigt att undvika att bränna sig i solen, men kom också ihåg att kroppen är designad för att exponeras för solsken. På samma sätt är vi byggda för att leva i naturen – till skillnad från inomhusmiljöer – och på så sätt komma i kontakt med goda mikrober.

  3. Be om professionell hjälp. Precis som Trevor förklarar är det alltid bättre att fråga en hudterapeut om hjälp istället för att försöka behandla sin hud på egen hand. En hudterapeut kan hjälpa dig identifiera dina hudproblem och lista ut exakt vilka produkter du borde använda och hur många produkter du faktiskt behöver.

Tips från Andrea! Alla hudterapeuter är inte lika. Undersök vilken terapeut som företräder dina värderingar för naturlig, etisk och miljövänlig hudvård som ser till hela människan och respekterar hudens fysiologi och ekologi.

Om Trevor Steyn och Eric Johansson

Trevor Steyn, grundare och ägare av Esse Probiotic Skincare, förespråkar ekologisk och probiotisk hudvård. I bagaget har Trevor en magisterexamen i kemi och en passion för hudens mikroflora, en hållbar livsstil och att bevara Afrikas biologiska mångfald. Eric Johansson är en passionerad mikrobiomentusiast och idag VD för Skinpunks.

I den fullständiga intervjun med Trevor och Eric får du lära dig mycket mer om hudhälsa samt höra om livsstilen som mikrobiomentusiaster. Lyssna och se på intervjun här: Ekologisk och probiotisk hudvård med omtanke om människor och vår planet.

Vill du ta del av mer livsstilstips? I höst är Holistiska Hudvårdsveckan tillbaka! Där kommer ett flertal hud-, hälso- och skönhetsexperter med helhetssyn hjälpa dig att lösa dina vardagsproblem. När du föranmäler ditt intresse för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2023 får du hudvårdshäftet Inre & Yttre Hudvårdsprinciper helt gratis!

Föranmäl ditt intresse och få din gåva idag: Sveriges-Holistiska-Hudvårdsvecka-2023.

Sugen på fler hudvårdstips?

Self-Care Planner

Naturlig HudvårdEgenvårdplanerare

Superfin och lättanvänd Self-Care Planner som är indelad i tre delar:

  • Del 1: Återupptäck dig själv och dina passioner.
  • Del 2: Självvårdschecklista som hjälper dig att sätta rätt fokus, hålla koll på dina goda vanor och utvärdera din vecka.
  • Del 3: Personlig 30-dagarsutmaning för dig att fylla i och följa dina mål.

Använd Egenvårdsplaneraren kontinuerligt varje dag & vecka så kommer du att kunna se helheten och få en överblick över vad som ger dig glädje och harmoni.

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg