Så väljer du miljövänliga produkter med nya tekniken: Climate Score

Ulf Olofsson och Martin Elvheim från Care of Climate berättar om värdemätaren Climate Score som hjälper dig att hitta klimatsmart hudvård och annan kosmetika. Så kan du hitta, jämföra och köpa produkter som är miljövänliga och bra för din hälsa.

I jakten på miljövänliga produkter kan det som kund vara svårt att bedöma vilken hud- eller hårvård som är klimatsmartast. Därför har Ulf Olofsson och Martin Elvheim utvecklat Climate Score, en värdemätare som underlättar dina köp genom att värdera och jämföra hud- och hårvårdsprodukter utifrån den påverkan de har på klimatet.

Under Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2022 gästades vi av Ulf och Martin, projektledare och produktutvecklare av Care of Climate. I detta utdrag från intervjun berättar Ulf och Martin om Climate Score och deras förhoppning om att hjälpa konsumenter att välja miljövänliga produkter.

Så hittar du miljövänliga produkter

Behöver du hjälp att navigera dig fram i hudvårdssoritmenten? Tycker du det är svårt att bedöma vilka varumärken och produkter som är miljövänligare än andra? Med hjälp värdemätaren Climate Score kan du upptäcka och köpa hudvårdsprodukter med högt klimatvärde och därmed vara säker på att du värnar om miljön och din egen hälsa.

Vi här på HolistiskHudvard.se tycker det är ett galet innovativt verktyg! För dig som är ute efter miljövänliga produkter är Climate Score en solklar och tidsbesparande lösning. Ett solklart enklare sätt att hitta rätt, miljövänliga produkter med hade uppskattats! Ulf och Martin är än så länge i startfasen av vad vi bedömer är ett efterlängtat hjälpmedel. Kika in och se vilket klimatvärde olika hud- och hårvårdsprodukter har i deras webbshop.

Care of Climate har utvecklat Climate Score för att hjälpa dig och andra att snabbt och enkelt hitta rätt när du handlar miljövänliga produkter. Den här värdemätaren sammanställer ett klimatvärde utifrån samlad produktdata från några olika miljömässiga aspekter. Mätaren kollar främst på:

  • Ingredienser. Vilka och hur många ingredienser ingår i produkten? Martin förklarar att en produkt består av 15–55 ingredienser. Produkter som är mindre klimatsmarta än andra innehåller ofta många fler och processade ingredienser.
  • Leverantörer. Från ett geografiskt perspektiv är det väldigt viktigt att veta vilken leverantören är och var de producerar sina produkter. Detta avgör i sin tur hur mycket logistik som behövs, hur långa transporterna är och hur många transportled det blir.
  • Förpackningar. Detta gäller både hur produkterna paketeras individuellt och hur dem sampackas med andra produkter. I samband med det granskar man också hur stora satserna är, eftersom större satser är betydligt bättre för miljön.

Skalan som klimatvärdet mäts på är 1–100. Ett högt värde på skalan är miljömässigt bra och ett lågt värde är mindre bra. Care of Climate hävdar att marknadens bästa hud- och hårvård – för dig som är ute efter miljövanliga produkter – har omkring 50 i Climate Score.

“Med hjälp av Climate Score så får du större möjlighet att undvika att köpa produkter som är skadliga både för människan och vår omgivning som t.ex. hormonstörande ingredienser eller produkter med innehåll som inte är nedbrytningsbara.”

Holistisk Hudvård. Miljövänliga produkter.
Bild av Sora Shimazaki från Pexels

Om Care of Climate

I webbutiken Care of Climate kan du jämföra hud- och hårvårdsprodukter innan du beställer hem dem. Alla produkter på hemsidan är markerade med ett värde på skalan 1–100. De flesta av deras produkter ligger på mellan 40–60 i klimatvärde.

Ett exempel på produkt med högt värde på skalan är en ekologisk handtvål som heter Kaliflower Organics Pumptvål, 500 ml. Den har 54,4 i ClimateScore och är fri från SLS, parabener, citronsyra, PEGs, silikoner, syntetisk doft och konstgjorda färgämnen.

Ulf Olofsson är projektledare och Martin Elvheim är produktutvecklare för Care of Climate. Deras vision med Climate Score är att hjälpa konsumenter att på ett enkelt sätt göra miljövänliga produktval. De beskriver Climate Score som ett unikt sätt att värdera, jämföra och göra klimatsmarta köp.

Trots att webshoppen i nuläget fokuserar på hud- och hårvård har Ulf och Martin ambitionen att utöka sortimentet men också inkludera så många olika sorters produkter som möjligt – inte bara inom hudvård! De har valt att lägga fokus på hud och hårvård i början för att det känns mest aktuellt just nu.

Även i höst är Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka tillbaka och gästas av ett flertal tankeväckande hud- och livstilsexperter som jobbar med ett helhetsperspektiv. Under Hudvårdsveckan erbjuds en mängd kunskap och nya insikter om hur du kan förbättra dina vanor inom hud, hälsa, skönhet och miljö. Passa på och föranmäl ditt intresse och få hudvårdshäftet Inre & Yttre Hudvårdsprinciper helt gratis.

Nyfiken på fler hudvårdstips?

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg