Fukt, fukt, fukt! – Återfukta huden med hydrolater: 100% naturlig hudvård

Agronomen Anders Fahlén och Lena Losciale, grundaren av Botany for All, berättar om hydrolaten – den 100% naturliga råvaran som lugnar, livar upp och återfuktar huden. Lär dig steg för steg hur hydrolater tillverkas och hur den används på huden.

Har du torr hud och längtar efter en fuktdusch? Då är det dags att upptäcka hydrolater och hur magiska de är för huden. Anders Fahlén, kemist, agronom och producent av eteriska oljor och hydrolater och Lena Losciale, botanisk skönhets- och livsstilsentreprenör samt grundare av Botany for All gästade Hudvårdsveckan 2022 och berättade om hydrolater och hur de gör underverk för huden.

Vad är hydrolater och hur tillverkas dem?

Hydrolater är vätskan som frambringas när man destillerar örter och växter för att få ut eteriska oljor, beskriver Lena. I vissa fall kallas denna 100% naturliga råvara också för blomstervatten eller “floral water”. Tidigare har hydrolater betraktats som en biprodukt – alltså det som blev över under produktionen av eteriska oljor – men numera används de bland annat i hudvård, hårvård och som ett naturligt doftämne i kosmetika och parfymer.

Så här går destillationsprocessen till:

  1. I en tryckkärl läggs växtdelar, såsom frön, blad och grenar, rotdelar eller blomdelar.

  2. I tryckkärlet tillförs vattenånga, vilket löser ut eterisk olja och flyktiga ämnen från växten.

  3. Den varma ångan leds genom ett rör där den kyls ner och återgår till en vätskefas som fångas upp i ett annat kärl.

  4. Den eteriska oljan bildar ett skikt ovanpå vattnet.

  5. Vattnet är vad vi nu kallar ett hydrolat – en vätska med vatten, små mängder av eterisk olja och andra vattenlösliga ämnen från växterna som destillerats.

Enligt Anders själv är det fritt fram att prova på den här destilleringsprocessen hemma! Om du är intresserad rekommenderar han att du skaffar en laboratorieuppsättning i glas för att kunna följa och betrakta hela processen på ett enklare sätt. Tänk dock på att du behöver ansöka om tillstånd för att få utföra sådana experiment hemma i köket…

Varför är hydrolater magi för huden?

Lena beskriver hydrolater som en av de mest säkra botaniska råvarorna som finns att använda idag. Det beror bland annat på att dem är en naturlig pH-reglerare som inte anstränger huden på samma sätt som en tillsatt pH-reglerare kan göra i andra hudvårdsprodukter. Tanken är att hydrolaten ska sjunka in i de epidermala skikten för att fukta upp huden på lång sikt!

Förutom detta har hydrolater också egenskaper som verkar antiseptiskt, antiviralt, antifungalt och antibakteriellt när de appliceras på huden. Lena beskriver hydrolater som en utmärkt rengöringsprodukt eftersom de är väldigt effektiva, återfuktande och mycket, mycket milda. Om du använder mycket smink kan du dock behöva lösa upp sminket med en olja först och sedan tvätta av med en hydrolatkompresser.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hydrolater som fuktboost – Hur gör man?

Huden behöver fukt och fett. Hydrolater är en effektiv och samtidigt snäll råvara att duscha huden med precis så mycket fukt den behöver. När du applicerar hydrolaten är det smart att först spraya vätskan på händerna och sedan trycka in den i ansiktet. Detta ger ett bättre fuktupptag än att spraya direkt i ansiktet, eftersom temperaturen i ansiktet får vätskan att dunsta innan den hinner sjunka in i huden. Därefter följer du upp med några droppar växtolja som låser in fukten samt förser huden med näring och skydd.

Ett annat av Lenas tips är att blanda hydrolaten med en växtolja i handflatan och sedan trycka in den i ansiktet. Man kan kalla det för en dekonstruerad kräm som passar även de allra känsligaste hudtyperna. En färdigblandad kräm som du köper i butik kräver konservering, stabiliseringsmedel och andra hjälpämnen som får den att bli och förbli en stabil blandning av fukt och fett, men som inte har någon vidare nytta för huden.

För att hitta den bästa hydrolaten för din hud behöver du ha koll på din hudtyp och huduttryck. Men hydrolater är så pass milda och naturliga att de i princip passar alla hudtyper och åldrar utan att irritera eller inflammera huden. Det är däremot viktigt, påstår Lena, att aldrig lägga hydrolatkompresser för länge runt ögonområdet eftersom huden där är extra tunn och känslig.

Är du redo att duscha din hud i fukt och testa hydrolater? Kolla in Lenas webshop Botany for All och låt dig inspireras!

Holistisk Hudvård. Hydrolater.
Bild av cottonbro studio från Pexels

Om Lena Losciale och Anders Fahlén

Lena Losciale är Sveriges främsta expert inom botanisk, växbaserad hudvård samt grundaren av Botany for All och grundare av utbildningarna Ekologisk Hudvårdsterapeu och Botanisk Aromapedagog. Företaget säljer professionell, växtbaserad hudvård och erbjuder kurser inom botanik. Med över 30 års erfarenhet av botanik och hudförståelse strävar Lena efter att utbilda och inspirera andra till att ta den gröna vägen inom skönhet och hudvård. Hon har även skrivit boken ”Ren skönhet – naturlig hudvård från växtriket” tillsammans med Karin Björkegren Jones.

Anders Fahlén, kemist och agronom, är grundaren av Agronova. Han är verksam sedan mer än 30 år inom framställningen av eteriska oljor, hydrolater, kompositprodukter, samt utveckling och konstruktion av destillationsutrustning för både kommersiell produktion och laborativa ändamål. Verksamheten innefattar även produktion av eteriska oljor och hydrolater från odlade och vildväxande arter som skördas och destilleras på egen fastighet i Ångermanland.

Vill du ta del av hela inspirationskursen om hydrolater från Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2022? Just nu kan köpa en Livsbiljett till rabatterat pris och dessutom få tillgång till 20+ fler föreläsningar om naturlig, holistisk hudvård. Köp din Livsbiljett här: Sveriges-Holistiska-Hudvårdsvecka.

Är du intresserad av holistisk hudvård? Skriv in dina kontaktuppgifter för att få aviseringar när Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2023 drar igång. Som en bonus får du ett holistiskt hudvårdshäfte som gåva!

Sugen på fler hudvårdstips?

Self-Care Planner

Naturlig HudvårdEgenvårdplanerare

Superfin och lättanvänd Self-Care Planner som är indelad i tre delar:

  • Del 1: Återupptäck dig själv och dina passioner.
  • Del 2: Självvårdschecklista som hjälper dig att sätta rätt fokus, hålla koll på dina goda vanor och utvärdera din vecka.
  • Del 3: Personlig 30-dagarsutmaning för dig att fylla i och följa dina mål.

Använd Egenvårdsplaneraren kontinuerligt varje dag & vecka så kommer du att kunna se helheten och få en överblick över vad som ger dig glädje och harmoni.

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg