Så gör du enkel och gynnsam hemmagjord hudvård

Sjuksköterskan Anna Irestig tipsar om tre enkla råvaror för hemmagjord hudvård samt några viktiga livsstilstips! Upptäck hur enkelt det är att skapa dina egna hudvårdsprodukter med hjälp av vanliga och naturliga råvaror som du ofta redan har i köket.

Sjuksköterskan Anna Irestig är proffs på hemmagjord hudvård och delar nu med sig av sina bästa tips. Upptäck hur enkelt det är att skapa dina egna hudvårdsprodukter hemifrån med hjälp av vanliga och naturliga råvaror som du ofta redan har i köket. 

Anna är utbildad sjuksköterska och har varit både örtterapeut och auromaterapeut sedan länge. Hon är även PT och lärare i hudvård och har haft en alldeles egen hudvårdsserie. Hennes plats i kvalitetsjuryn på Organic Beauty Awards intygar tydligt hennes kunskaper inom naturlig och ekologisk hudvård. 

Vi föds med perfekt hud

Anna poängterar att vi ofta föds med en perfekt hud. Vår hud har ett självförsörjande system som renar huden inifrån. Om vi för ett litet tag tittar bort från hudvårdsprodukter och skönhetsbehandlingar, så konstaterar Anna att det också finns andra saker i vår vardag som gynnar vår hud:

  • Motion är viktigt för huden. Vår livsstil påverkar vår hud. När vi tränar får vi automatiskt en bra cirkulation i huden. Om vi tränar på ett bra sätt kommer cirkulationen att öka. Detta är välgörande för huden eftersom det tar bort slaggen och istället underlättar näringstillförsel. Det är inte bara ökningen av blodcirkulationen som gynnar vår hud vid träning, utan faktiskt också svetten.
  • Svett binder fukt på huden. Svett är en naturlig funktion från kroppen som bidrar med framförallt vätska men också salter som binder fukten på huden. Tillsammans med vårt eget fett, som egentligen kallas för sebum, fungerar svett  som en fantastisk och naturlig hudkräm. 
  • Vår kost är avgörande för hur vår hud både mår och ser ut.  Anna kallar akne för hudens diabetes och inom holistisk hudvård brukar man tänka att tarmen har stor påverkan på huden. Tarmens mående kan ofta leda till just akne. Anna berättar att snabba kolhydrater är ett exempel på något i vår kost som kan påverka huden. 

Två så enkla vanor som att motionera och ha kontroll över vår kost kan alltså vara avgörande för hur vår hud mår och ser ut. 

hemmagjord hudvård
Photo by Christin Hume on Unsplash

3 enkla ingredienser för hemmagjord hudvård

Trots att Anna tycker att många ofta behöver korta ner i sin hudvårdsrutin så finns det vissa produkter som hon anser är viktiga att använda. Att ha en hudvårdsrutin med alldeles för många steg och olika produkter faller inte Anna i smaken. Nedan finns förslag på några råvaror som du enkelt kan testa hemma!

Olivolja & ricinolja som rengöring

När det kommer till oljor så föreslår Anna olivolja som en superprodukt för att rengöra huden. En ekologisk olivolja fungerar utmärkt som rengöring för huden. Om du vill göra en egen oljerengöringsprodukt kan du även använda ricinolja som också är väldigt rengörande för huden. 

Man vill gärna ha oljor med stora molekyler till rengöring eftersom de inte ska gå in i huden och dra med sig smuts utan endast lyfta upp den dåliga smutsen från huden, menar Anna.

Gör så här: Ta lite olja i din hand och försiktigt smörj den torra huden. Ta sedan bort det igen med fuktig ansiktssvamp eller mjuk trasa. Anna tipsar om en varm, fuktig och mjuk handduk. Värmens funktion är att öppna upp huden för att rengöra på djuptet.

Svart te som ansiktsvatten

Om du skulle vilja använda ansiktsvatten så är det ännu en produkt som du enkelt kan göra hemma med naturliga råvaror. Du kan använda svart te för att stärka huden. Om du har problem med stora porer och fet hy kan ett ansiktsvatten gjort på svart te förbättra din hud. 

Gör så här: Låt teet dra i vattnet längre än vad som står på instruktionerna, och låt det sedan svalna. När vattnet är svalt kan du använda det på huden. 

Precis som te man hade druckit, är hållbarheten bara några dagar i kylskåp innan det blir dåligt och bör slängas. Man kan förlänga hållbarheten med några dagar genom att tillsätta lite äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger för hud & hår

Äppelcidervinäger en naturlig produkt nästan alla har hemma som kan hjälpa dig att återställa hudens pH-värde. Huden ska ha ett svagt surt pH värde som ligger runt 5 och för att hålla fettsyramanteln i balans. 

Gör så här: blanda en fjärdedel äppelcidervinäger med tre fjärdedelar vatten eller te. 

Du får ett superfint ansiktsvatten som är lätt surt och pH-balanserar huden samt verkar lätt sammandragande. Vattnet ska vara svalt och kan användas för både hår och hud. Kylan har en sammandragande effekt som är önskvärt när man avslutar sin rutin.

Vill du lära dig mer om naturlig hudvård du kan göra hemma?

Anna berättade utförligt om fler råvaror, rutiner och blandningar som man kan göra. Hon förklarade framförallt mer om hur du kan tänka när du skapar din hemmagjorda hudvård. Hela hennes intervju och ett tjugotal fler samtal och föreläsningar om naturlig hudvård finns på Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021.

Vill du få en riktigt crash-course och lära dig allt om huden? Vill du veta vad huden påverkas av och hur du bäst tar hand om den? Då ska du kolla in Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka! Det är ett årligt återkommande online event fylld med expertintervjuer och föreläsningar från Sveriges främsta experter inom holistisk hudvård och hälsa som lär dig hur du kan ta hand om huden på ett helhetstänkande sätt. Just nu kan du få tillgång till ett rabatterat pris här.

Self-Care Planner

Naturlig HudvårdEgenvårdplanerare

Superfin och lättanvänd Self-Care Planner som är indelad i tre delar:

  • Del 1: Återupptäck dig själv och dina passioner.
  • Del 2: Självvårdschecklista som hjälper dig att sätta rätt fokus, hålla koll på dina goda vanor och utvärdera din vecka.
  • Del 3: Personlig 30-dagarsutmaning för dig att fylla i och följa dina mål.

Använd Egenvårdsplaneraren kontinuerligt varje dag & vecka så kommer du att kunna se helheten och få en överblick över vad som ger dig glädje och harmoni.

Dela:

Search

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg