Ta på din kropp! Karin Björkegren Jones förklarar hur självkärlek och självberöring kan hela

Genom att vara snäll mot sig själv och framför allt genom att lära sig att beröra sin egen kropp på ett kärleksfullt sätt kan man läka invärtes sår och trauman. På så sätt kan ens händer vara läkande. Karin Björkegren Jones berättar om hur hennes eget trauma blev startskottet för en resa mot självkärlek via beröring.

Genom att se och ta på sig själv med kärlek, kan man ändra sin inställning till sig själv, sin kropp och sin omvärld. Självkärlek är vad vi har pratat om med inspiratören och författaren Karin Björkegren Jones.

Självberöring är självkärlek

Karin upptäckte beröringens helande kraft efter en svår sjukdomsperiod. Hon hade haft bröstcancer, och fick genomgå undersökningar där okända människor kände på hennes ärrade kropp. Undersökningarna fick henne att inse att känslan av att inte tycka om sig själv påverkas av hur folk tar på en. 

Efter den upplevelsen blev Karin väldigt mån om att ta hand om sig själv. Hon la märke till att ju mer kärleksfullt hon tog på sig själv, desto större blev hennes kärlek till sin egen kropp. Med det följde insikten om att ens händer kan fungera som healers, att de faktiskt kan läka.

“Kvinnor kan köpa svindyra krämer och sedan slå in krämen på sig själva. De njuter inte av den stunden. Vad säger man då till sin kropp? ‘Jag tycker inte om dig. Du är inte värd något.‘”

De värderingarna förändras när man börjar ta på sin hud på ett annat sätt. När man börjar ta på sig själv med kärlek.

“Jag har börjat gilla min kropp. Mina ärr är som medaljer som visar att jag har gått igenom något stort och svårt.”

Man intalar sig själv att man inte får ta plats. Men Karin menar att alla kan ta plats, och att det inte behöver ske på bekostnad av någon annan.

“Att jag tycker att jag är fin betyder ju inte att jag tycker att någon annan är ful!”

Självkärlek Karin Björkegren Jones foto av romina-farias-unsplash
Photo by Romina Farías on Unsplash

Det stela skönhetsidealet

Skönhetsindustrin handlar mycket om förändring och förbättring. Det är ett ganska aggressivt sätt att tänka, menar Karin. Hon anser att det kanske inte är förändrande behandlingar som behövs, utan att förändringen snarare behöver ligga i vår inställning. Vi behöver ha en mer positiv inställning till oss själva, helt enkelt.

Karin påpekar att vackra människor finns överallt. Men skönheten är långt ifrån den viktigaste egenskapen hos en människa. Oavsett hur en människa ser ut så ser man förbi det hela tiden. Man ser något annat.

“Om man hela tiden förlitar sig på sin skönhet, alltid blir bekräftad utifrån den och struntar i att utveckla något annat, då blir man ganska tråkig efter ett tag. Det stela uttrycket, som på något sätt har blivit ideal, är väldigt tråkigt att prata med. Man gillar ju när man ser att det händer saker i människor!”

Att visa självkärlek genom hela livet

Enligt Karin finns det två grundläggande anledningar till att börja vara mer snäll mot sig själv.

  • Det är lättare att vara snäll mot andra människor runt omkring sig, om man först tycker om sig själv. En människa som tycker om sig själv blir dessutom omtyckt – man vill umgås med en människa som visar självkärlek.
  • Vi har bara den här kroppen, det här ansiktet, den här huden! Vi behöver börja titta på sig själv med lite snällare ögon, och inte bara värdera sig själv utifrån hur media säger att man ska se ut.

För Karin innebär egenvård bland annat att aldrig sitta stilla för länge, och att boka in välbehövda pauser i sin kalender.

“Det handlar om att bryta mönster: att ta en promenad, att gå av bussen ett par hållplatser tidigare, att stänga av mobiltelefonen, att inte ständigt vara uppkopplad – allt som gör att du måste vara med dig själv en stund.”

Karin menar att det finaste man kan göra för unga tjejer är att visa att man kan tycka om sig själv och visa självkärlek, även när man blir äldre. Att det är okej att ta plats.

“När man blir äldre förändras man inte så mycket i huvudet. Jag är fortfarande lika barnslig och fjantig. Men jag har fått erfarenheter. Nu vet jag att om jag får ångest, så kommer det att gå över. Jag behöver inte längre bli livrädd när det sker.”

Beröring kan vara förlösande för trauman

Karin kommer tillbaka till den behandling hon fick i samband med hennes sjukdom. Hon önskar att mer resurser skulle läggas på den efterföljande rehabiliteringen som handlar om att hitta tillbaka till sin kropp och känslan av att älska sig själv.

“När man har gått igenom sådana behandlingar sätter det sig i kroppen, och man kan få svårt för att ta på sig själv. Men att ta på sig själv kan vara förlösande för den typen av trauman som kroppen är med om.”

Vill du veta mer om hur självkärlek i form av kärlek till din kropp och din hud kan påverka ditt mående och din inställning till livet? Här kan du se hela intervjun med Karin Björkegren Jones.

Lär dig mer om egenvård med helhetstanke

Karin är en av 40+ gäster som har föreläst på Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka (SHH) där det just är ett helhetstänkande synsättet på huden, kroppen och miljön som du får lära dig mer om. Föranmäl ditt intresse för 2023 här och få hudvårdshäftet Inre & Yttre Hudvårdsprinciper gratis eller kolla in repriserna från tidigare utgåvor här: SHH 2021 och här: SHH 2022.

Kort om Karin Björkegren Jones

Karin är författare av 17 böcker, journalist, yogalärare, självläkningstereapeut men också utbildad botanisk aromapedagog, lymfmassör och ekologisk hudvårdsterapeut, driver podden PAUS och inspirerar på Instagram bl.a. som @lymphdiva. Hon ser en röd tråd i det hon hittills har gjort – att sprida sina tankar och kunskap kring kvinnohälsa.

Tips:

Karin Björkegren Jones hudvård

Karin Björkegren Jones

Författare, journalist, yogalärare, självläkningstereapeut, botanisk aromapedagog, lymfmassör, hudvårdsterapeut, poddare, bloggare, inspiratör

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg

Därför är hudens mikrobiom avgörande för din hudhälsa

Hudens mikrobiom behöver bestå av fler goda än onda mikroorganismer för att huden ska kunna utföra sin mest grundläggande funktion – att skydda vår kropp från yttre hot mot vår hälsa. Cecilia Dieden berättar om hur vår moderna livsstil försvagar hudens mikrobiom, och vad du kan göra för att återställa den naturliga balansen.

Läs mer »