Botanisk hudvård – En okonventionell hudvårdsfilosofi

Botanisk hudvård går bortom att nyttja växtbaserade råvaror i hudvårdsprodukter. Det handlar mer om en filosofi som tar hänsyn till samspelet mellan naturen och människan. “Lär känna växterna för växternas skull, inte för din egen.” säger Lena Losciale.

Funderar du på vad botanisk hudvård egentligen är för något? Vad innebär det att ha en växtbaserad hudvårdsrutin? Grundaren av Ekologisk Hudvårdsterapeututbildning & Botanisk Aromapedagog i Sverige, Lena Losciale berättar under Hudvårdsveckan 2021 om sin syn på botanisk hudvård och välmående. Hon är utbildad och har kliniskt arbete inom botanisk hudvård, aromaterapi, psykosyntesterapi, guidade meditationer och mycket mer.

Botanisk Hudvård
Photo by Chris Jarvis on Unsplash

Vad är botanisk hudvård?

Efter många år av både praktiskt och teoretiskt arbete inom hud, själv, psyke och kropp berättar Lena vad botanisk hudvård betyder för henne och hur hon definierar begreppet. Lena konstaterar att det inte finns en kort och enkel förklaring till vad botanisk hudvård är. För henne handlar det om att interagera i växtriket, såsom det alltid har integrerat oss människor. Eller rättare sagt, hur vi människor har integrerats i växtriket, eftersom vi inte klarar oss utan växterna. 

Lena beskriver också botanisk hudvård genom att förklara att vi måste lära känna växterna och förstå vad de kan ge oss. Vi ska inte bara fundera på vad för produkter du ska använda för att din hud ska må så bra som möjligt, utan fundera också på vad produkterna innehåller. Vad kan växterna som innehåll kan erbjuda dig? 

Det är viktigt att använda botanisk hudvård av rätt anledning. Vi ska helst inte dyka in i växtriket och den botaniska hudvården endast för att vi är stressade över att inget annat fungerar för vår hud. Att intressera sig och lära sig om botanisk hudvård ska istället baseras på ett faktiskt intresse för växterna och vad de kan göra för vår hud. 

Varför ska vi använda oss av botanisk hudvård?

Lena konstaterar att människans behov att få hjälp med huden och alla övriga problem som hudvårdsproblem skapar ska bli taget på största allvar. När vi känner att ingenting hjälper, kan det till och med påverka vårt psykiska mående. 

Ibland kan det vara svårt att förstå varför våra hudproblem uppstår och framförallt varför de inte försvinner. Ofta är det så att i botten av våra hudproblem, och framför allt vår inställning till våra hudproblem, ligger större frågor och gror. Det kan vara frågor som:  

  • Vad är meningen med livet? 
  • Varför känner jag mig så tom? 
  • Varför blir jag aldrig nöjd? 
  • Varför blir min hud aldrig bättre?
botanisk hudvård växtbaserat
Photo by Anthony Tran on Unsplash

För att komma förbi de här stora frågorna föreslår Lena att vi ska låta människan, eller kvinnan, vila och skifta fokus genom att istället vända oss till växterna. Då kan vi låta fokuset på oss själva vila och istället fråga växterna: Vem är du? Vad kommer du ifrån? Vad kan jag lära mig av den här växten om jag släpper in den i mitt liv? 

Genom att ta sig tid att lära känna växterna så lär vi oss om vad det faktiskt är som vi stoppar in i vår hud och hur det påverkar oss, och därmed lär vi oss också mer om oss själva. När du som konsument låter de botaniska produkterna stå i fokus istället för dig själv, så kan den stress som du tidigare har känt över din hud och dina hudvårdsproblem glömmas bort ett tag. Du fokuserar nu istället på vad du faktiskt använder för produkter, vad de är bra för, och vad de innehåller. Låt växtriket och den botaniska hudvården stå i fokus och låt dig själv vila. 

Föranmäl ditt intresse för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 7-14 mars 2024 & få en gåva!

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter och bli notifierad när det är dags för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2024 + få en gåva!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg

Därför är hudens mikrobiom avgörande för din hudhälsa

Hudens mikrobiom behöver bestå av fler goda än onda mikroorganismer för att huden ska kunna utföra sin mest grundläggande funktion – att skydda vår kropp från yttre hot mot vår hälsa. Cecilia Dieden berättar om hur vår moderna livsstil försvagar hudens mikrobiom, och vad du kan göra för att återställa den naturliga balansen.

Läs mer »