3 Böcker som får dig att ifrågesätta hudvård som du känner den

Tre böcker om hur huden faktiskt fungerar som tar dig bortom den oändliga och fanatiska produktfokuseringen som råder idag. När du förstår organet huden, förstår du också att ta hand om den. Kunskap är nyckelordet till att kunna göra medvetna val. Med kunskap om huden blir du trygg i dina hudvårdsval istället för vilseledd av glittrande marknadsföring.

Kunskap är nyckelordet till att kunna göra medvetna val. När du förstår organet huden, förstår du också hur du kan ta hand om den. Du blir trygg i dina val istället för vilseledd av glittrande marknadsföring.

3 böcker som tar dig bortom ensidig produktfokusering

Tre mästerliga böcker som jag personligen har läst och som jag anser ger en mycket djupare hudförståelse som går bortom det vanligtvis ensidiga fokuset kring hudvårdsprodukter. 

Som vanlig konsument kan man lätt hamna i ett evigt kretslopp av att testa nya produkter som sedan får samla damm på hyllan för att de inte håller vad de lovar. 

Det känns som att fler produkter gör huden i behov av ännu fler produkter istället för tvärtom. Jag anser att hudvård ska göra huden så pass frisk att den knappt behöver hjälp av produkter. Eller inte alls.

Böckerna kommer hjälpa dig att förstå hur huden fungerar och vad som är bra och dåligt för din hudhälsa. När du förstår du det, kommer du känna dig riktigt välinformerad och självsäker. Du kommer också kunna genomskåda trender och vara immun mot marketing gimmicks.

Böckerna är på engelska. Svenska böcker jag har läst, handlar primärt om produk- eller ingredienskunskap istället för hudkunskap.

Boktips Nr 1) SKINSIDE OUT av Robyn McAlpine

Boken ”Skinside Out” är en djupgående guide som förklarar hur huden fungerar, varför den kan bete sig på ett sätt som vi inte önskar och hur vi kan hantera det. Den ger insikter i kroppens största organ och hur vi kan samarbeta med naturen för att få den bästa huden i våra liv. 

Boken avslöjar att inte alla skönhetsbehandlingar passar alla hudtyper och att vissa behandlingar inte alltid lever upp till sina löften.

Med den kunskap som delas i boken kommer du att kunna göra hälsosamma hudval under hela livet och få en nyfunnen kärlek och uppskattning för din hud.

Fakta om boken:

 • Lanserades april 2019.
 • Boken ”Skinside Out” ger en djupgående förklaring om hur huden fungerar och hur vi kan ta hand om den på bästa sätt.
 • Boken ger kunskap som gör att man kan fatta välgrundade beslut för en hälsosam hud.
 • Filosofin bakom boken betonar vikten av att förstå att huden är en levande och andande organ som har flera funktioner, inklusive att vara kroppens avfallsrenings- och temperaturregulator, ge känsel och fungera som ett varningssystem.
 • Boken erbjuder en möjlighet att uppnå sin bästa hud genom att förstå den.
Skinside Out - Robyn McAlpine bok om hudvård

Här kan du läsa boken Skinside Out

Be ditt lokala bibliotek att ta in boken. Annars kan du köpa inbunden bok från Bokus, Adlibris eller Akademibokhandeln. E-boken går att köpa på Amazon.com, eller låna på Scribt.com.

Om författaren, Robyn McAlpine

Robyn McAlpine är en hudvårdsexpert från Australien som brinner för att hjälpa kvinnor att förstå sin hud och göra medvetna hudvårdsval. Hon har utbildat sig inom skönhet och jobbat efter korneoterapi i över 13 år. Hennes utbildning inkluderar men är inte begränsad till: Dipl. Skönhetsterapi, avancerad hudanalys, kosmetisk kemi, onkologisk estetik, dermokosmetologi och korneoterapi (corneotherapy), avancerad hudnålning, laser, hudsjukdomar m.fl.

Boktips Nr 2) CLEAN: The New Science of Skin av James Hamblin

I boken ”Clean: The New Science of Skin” ifrågasätter författaren James Hamblin våra kulturella normer om hygien och diskuterar vikten av att vårda hudens mikrobiom.

Han betonar att vissa rengöringsvanor är viktiga för att undvika sjukdomar, medan andra är mer personliga och kulturella preferenser. 

Hamblin förespråkar att människor kan duscha mindre utan att äventyra sin hälsa, och han ser en framväxande revolution inom hudvård som fokuserar på att optimera hudens mikrobiom.

Fakta om boken:

 • Lanserades augusti 2021.
 • Boken tar dig på en underhållande resa genom det komplexa förhållande till våra kroppar och renlighet.
 • Att duscha för mycket kan rubba hudens mikrobiom, den komplexa ekosystemet av bakterier, svampar och virus som lever på huden.
 • Forskning visar att hudens mikrober spelar en viktig roll för vår hälsa och kan fungera som en första skyddslinje mot sjukdomar.
 • Vissa hygienrutiner, såsom handtvätt och rengöring av öppna sår, är viktiga för att undvika sjukdomar och smitta.
 • Många produkter inom hudvård och hygien är dyra och har miljöpåverkan genom bland annat vattenförbrukning och plastanvändning.
 • James Hamblin argumenterar för att människor kan minska på vissa rengöringsvanor om de inte ger något mervärde eller hälsomässig nytta.
Clean James Hamblin bild av penguin

Här kan du läsa boken Clean

Be ditt lokala bibliotek att ta in boken. Annars kan du köpa inbunden bok från Bokus, Adlibris eller Akademibokhandeln. E-boken går att köpa på Bokus eller Adlibris.

Om författaren, James Hamblin

James Hamblin är amerikansk läkare specialiserad på folkhälsa och förebyggande medicin. Han är tidigare skribent på The Atlantic och författare och föreläsare i folkhälsopolitik vid Yale University. Han har hållit föredrag vid Harvard Medical School, Wharton School of Business, South by Southwest och TEDMED.

2016 var han moderator vid lanseringen av White House Precision Medicine Initiative där han intervjuade president Barack Obama.

Han skrev också If Our Bodies Could Talk, en facklitteratur om människors hälsa.

Boktips Nr 3) SKIN SOBERING: 99% of Products Age and Harm Your Skin av Erin Yuet Tjam och Ryuichi Utsugi

Boken ”Skin Sobering: 99% of Products Age and Harm Your Skin” argumenterar för att hudvårdsprodukter faktiskt inte tar hand om huden utan stör dess naturliga ämnesomsättning och funktion.

Boken ifrågasätter det blinda förtroendet på hudvårdsprodukter och presenterar bevis och vetenskapliga studier för att hjälpa människor att förstå vad som verkligen gynnar huden.

Författarna betonar att hälsa och skönhet inte är motstridiga. Vad som är hälsosamt för din hud är också det som gör dig vacker.

Fakta om boken:

 • Lanserades januari 2023.
 • Vanliga hudvårdsprodukter maskerar huden istället för att ta hand om den.
 • Modern hudvård stör hudens naturliga ämnesomsättning och påverkar skönheten negativt.
 • Författarna Erin Yuet Tjam, Ph.D. och forksare och den kända anti-aging läkaren och hudspecialisten Ryuichi Utsugi, MD, dekonstruerar myten om beroende av hudvårdsprodukter som skapats av skönhetsindustrin.
 • Författarna använder bevis som samlats in genom att behandla tusentals patienter och vetenskapliga studier för att hjälpa läsaren att förstå vad som verkligen hjälper huden.
 • Hälsa och skönhet är inte motstridiga – det som är hälsosamt för huden gör även att man ser vacker ut.
 • Att hjälpa huden att ”bli nykter” kan undvika hälsoproblem och leda till en bättre livsstil och ekonomisk frihet.
Skin Sobering bok om hudvård

Här kan du läsa boken Skin Sobering

Be ditt lokala bibliotek att ta in boken. Annars kan du köpa inbunden bok från Bokus, Adlibris eller Akademibokhandeln. E-boken går att köpa på Bokus eller Amazon.com eller hyr på Skribd.com.

Om författarna, Erin Yuet Tjam & Ryuichi Utsugi

Dr. Erin Yuet Tjam, PhD, har haft en rik karriär under de senaste trettio åren. Hon har varit hälsopedagog, adjungerad professor, entreprenör och särskild rådgivare till presidenten vid University of Waterloo. Hon var också forskningschef vid St. Mary’s General Hospital och hälsoforskare vid St. Joseph’s Health Care System i Ontario, Kanada.

Erin har bott på många platser i Kina, Hongkong och Kanada, är tvåspråkig och bikulturell och har etablerat två framgångsrika företag.

Hon och hennes man Bruce är föräldrar till 6 underbara vuxna barn. Tillsammans med morföräldrarna Gong Gong och Po Po har Erin och Bruce skött ett livligt hushåll med 10 personer under samma tak i över ett decennium.

Nu när barnen är vuxna och företagen är självförsörjande ägnar hon sin tid åt att forska och skriva om hälsa och skönhet. Erin har varit besatt av hud i över fyra decennier.

Dr. Ryuichi Utsugi, MD, är specialist på anti-aging och hudhälsa, och en styrelsecertifierad plastikkirurg i över fyrtio år.

Han grundade Aesthetic Medicine Center vid forskningsinstitutet vid Kitasato University Hospital och är direktör för Clinic UTSUGIryu i Tokyo, Japan.

Han var expertrådgivare till hudvårdsföretag och hade en egen linje av hudvårdsprodukter innan han upptäckte vad de gör med huden. Han presenterade och publicerade denna forskning i konferenser, vetenskapliga artiklar, medicinska läroböcker och hudhälsaböcker.

En av hans böcker, översatt till kinesiska som ”Skin Fasting”, är fortfarande populär i Asien ett decennium efter publiceringen i Japan.

Föranmäl ditt intresse för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 7-14 mars 2024 & få en gåva!

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter och bli notifierad när det är dags för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2024 + få en gåva!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg