4 enkla steg för en friskare tarmflora – Så påverkar tarmen din hälsa

Ulrika Elofsson, grundare av Bodywise, berättar om tarmfloran och dess påverkan på din hälsa. Hur stärker man tarmfloran? Vad bör man äta och vad bör man undvika för att undvika mag- och hudproblem. Dessa 4 enkla steg kan hjälpa dig att komma i balans.

Många kroppsliga besvär beror på obalans i tarmfloran, enligt Ulrika Elofsson. Nedan får du en inblick från intervjun för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021 där Ulrika bland annat förklarar tarmflorans påverkan på hälsan samt hur en enkel kostförändring kan lösa många av dina sjukdomar och psykiska eller fysiska bekymmer.

Vilken betydelse har tarmfloran för din hälsa?

Många av våra hälsoproblem i dagens samhälle har sitt ursprung i tarmen, ett organ som Ulrika beskriver som hudens spegel. Det kan handla om till exempel astma, allergier, hudproblem, magproblem eller autoimmuna sjukdomar. 

Ulrika menar att magen och tarmen är centrala för vår hälsa, både fysiskt och psykiskt, vare sig det gäller energi, hud eller mående. Detta beror bland annat på att majoriteten av våra signalsubstanser – såsom serotonin och dopamin – produceras i tarmen.

Tarmfloran är en samling mikroorganismer vars mängd är större än den mängd celler vi har i hela kroppen. De här mikroorganismerna producerar bland annat fetter, vitaminer och styr vår sömn och dygnsrytm. Vi är beroende av dem, hävdar Ulrika. Därför är det viktigt att tarmfloran är bred och frisk, det vill säga att den består av många olika sorters mikroorganismer. 

Holistisk Hudvård. Tarmflorans betydelse för hälsan.
Photo by Brooke Lark on Unsplash

Hur stärker du din tarmflora?

Ulrika tipsar om fyra enkla steg för en frisk tarmflora. Följer du redan dessa eller kan du bli bättre på dem?

Steg 1: Ät lösliga fibrer

För att tarmfloran ska fungera felfritt behöver du mata mikroorganismerna och bakterierna i tarmen med rätt fibrer. Ulrika förklarar att mat för de goda bakterierna i tarmen kallas för prebiotika. De inslag som behövs i din kost för att stärka din tarmflora är lösliga fibrer; dessa fibrer hittar du bland annat i bär, frukt, grönsaker, örter, nötter och frön.

Steg 2: Välj en mångfärgad kost

Ulrika uppmanar dig till att “äta en regnbåge“ varje dag. Med detta menar hon att det är viktigt att din vardagskost bokstavligen innehåller så många olika färger som möjligt med tanke på att de olika bakterierna i tarmfloran kräver olika typer av fibrer. Tänker du alltså på att äta en kombination av grönt, gult, rött, oranget och lila kommer du automatiskt må bättre.

Steg 3: Undvik att äta för mycket socker

Tarmfloran består av en balans mellan ‘goda’ och även patogena mikroorganismer. Det är viktigt att hålla den balansen eftersom de ‘onda’ bakterier annars kan ta över och påverka vår hälsa negativt. 

Vi har till exempel sockerälskande mikroorganismer. När du äter socker växer dessa bakterier i antal och blir dominerande vilket i sin tur gör att sockersuget ökar, förklarar Ulrika. Det är just därför sockersuget istället minskar när du avstår från att äta socker under en längre period.

Steg 4: Minska mängden gluten och mejeriprodukter

Spannmål och mejeriprodukter är typisk kost som kan störa tarmen och driva på inflammation i kroppen om vi äter för mycket av det. Sådant som vete, korn och råg kan göra att immunförsvaret är ständigt aktiverat, vilket i längden kan leda till astma, allergier, hudproblem och autoimmuna sjukdomar.

Vem är Ulrika Elofsson?

Ulrika Elofsson är funktionsmedicinsk terapeut, kostrådgivare och personlig tränare genom sin egenstartade verksamhet Bodywise. Företaget fokuserar på att hjälpa andra att förändra sin livstil i syfte att långsiktigt förbättra hälsan, kroppen och måendet.

För Ulrika handlar hälsa om helhet och balans. Utöver fokusområden som kost och träning är även sömn, stress, återhämtning och mående i relationer centrala faktorer som påverkar hälsan. När alla dessa områden omhändertas och prioriteras får kroppen, enligt Ulrika, rätt förutsättningar och kan hjälpa dig att komma i balans.

I sin vardag hjälper Ulrika medelålderskvinnor att förbättra deras hälsa och mående. Ulrika ser på klienternas hälsa från ett helhetsperspektiv – det vill säga ett funktionsmedicinskt synsätt – och tar hänsyn till deras hormonella faser för att bearbeta deras livsstil till det bättre.

Lyssna på hela intervjun med Ulrika Elofsson här: Kroppen är en helhet: Hitta rotorsaken till magproblem, hormonella obalanser eller andra hälsobesvär. 

Nyfiken på fler hudvårdstips?

Föranmäl ditt intresse för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 7-14 mars 2024 & få en gåva!

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Intresserad av holistisk hudvård? Fyll i dina uppgifter och bli notifierad när det är dags för Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2024 + få en gåva!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg

Kemikaliekollen

Kemikaliekollen stängs ner

KemikalieKollen.nu som är en svensk tjänst som informerar om kemikalier i ekologiska och naturliga produkter – för dig som medveten konsument – stängs ner den 1 maj 2024.

Läs mer »